Nieuws

Wagenparken slinken tijdens de Coronacrisis

Cartracker | Corona
published 12/03/2021
Wagenparken slinken tijdens de Coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor een veranderende kijk op Mobiliteit. Het Nationaal Zakelijk Mobiliteitsonderzoek (NZMO) heeft dit ook bevestigd. Uit dit onderzoek is gebleken dat 26% van de bedrijven een afname van het wagenpark verwacht. Dit heeft uiteraard te maken met het thuiswerken en het besparen van kosten. De lease auto komt hierdoor direct onder druk te staan.

In 2020 zijn er drie onderzoeken gedaan, om letterlijk het sentiment van de werkelijkheid te scheiden. Hierdoor zijn er gedurende afgelopen op drie momenten getoetst om de juiste resultaten te geven. Deze resultaten gaan allemaal richting dezelfde kant. Veel zakelijke reizigers verwachten een afname in mobiliteit en behoefte voor fysieke vergaderingen. Bedrijven verwachten hierdoor ook een afname in het wagenpark.

Cartracker ziet dit ook duidelijk terug in onze rittenregistratie data. Tijdens de eerste lockdown zagen wij een flinke afname in de gereden kilometers. In de tweede lockdown namen de gereden kilometers weer langzaam toe. Echter, het oude niveau gaan we niet in het komende jaar bereiken. De mobiliteitsbehoefte neemt af en momenteel werken wij gemiddeld 2,5 dag thuis. Uit onderzoek is gebleken dat de gereden zakelijke kilometers met 15% zal afnemen.

Fleet Management & Rittenregistratie

Een daling van de zakelijke kilometers en een afname van voertuigen, wat betekent dit voor Fleetmanagement en Kilometerregistratie? ‘Het nieuwe normaal’ maakt het gebruik van dergelijke systemen nog belangrijker. Inzicht in data krijgt nog meer waarde binnen een organisatie. Nu medewerkers minder op kantoor zijn en meer thuis hun eigen werk indelen, is het van belang om een aantal zaken goed te registreren. Na deze registratie kan jij strategische keuzes maken op het wagenpark. Keuzes als; wie heeft er nog ‘recht’ op een auto van de zaak of wie wilt in een elektrische auto van de zaak rijden? Hoe lang staat welke auto nu stil en kunnen bepaalde auto’s niet gedeeld worden door collega’s onderling? Hoeveel afspraken zijn fysiek met klanten en hoe lang waren de medewerkers aanwezig?

Met data kun je eenvoudig inspelen op de veranderende vraag naar zakelijke mobiliteit, waardoor jij jouw wagenpark efficiënter kunt inzetten.

Bijtelling auto van de zaak / Reiskostenvergoeding / Deelauto

‘Het nieuwe normaal’ heeft gevolgen voor de mobiliteit en de behoefte aan mobiliteit. Verschillende trends komen nu aan het daglicht en kunnen dus ook snel ingevoerd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een deelauto en mobiliteitsbudgetten.

Nu de auto van de zaak minder interessant is voor veel bedrijven (vanwege de minder gereden kilometers), kijken veel organisaties naar mobiliteitsbudgetten voor hun medewerkers. Helemaal nu ook de reiskostenvergoeding onder druk staat. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het kabinet coulant geweest als het gaat om het betalen van de vergoeding voor woon-werkverkeer van werknemers. De werkgever mag deze vergoeding onbelast uitkeren aan werknemers, maar dan moeten er wel reiskosten gemaakt worden. Anders is er sprake van verkapt loon, waar wergevers loonbelasting over moeten betalen. Om reiskosten uit te betalen, moeten zakelijke ritten wel goed geregistreerd worden.

Waarom wil je een zakelijke leaseauto in de bijtelling hebben, terwijl deze toch geparkeerd staat bij de voordeur. Dit jaar zien wij een enorme stijging in aanvraag naar kilometer registratie volgens eisen van de belastingdienst vanuit deze motivatie. Wanneer medewerkers geen bijtelling over de auto van de zaak willen betalen, heeft de werkgever de verantwoordelijkheid om hier in te faciliteren. Wanneer jij jouw wagenpark hebt uitgerust met deze apparatuur, kleven hier direct allerlei voordelen aan vast!

Analyseer jouw wagenpark – Begin met inzicht

Het wagenpark is een van de grootste kostenposten voor een bedrijf. Het is van belang om inzicht te krijgen en te houden in het gebruik van de voertuigen. Als Corona iets bewezen heeft, is dat je als organisatie dynamisch moet zijn om snel te kunnen inspelen op risico’s (of kansen) van buitenaf. Een goed en duidelijk beeld van jouw wagenpark en hoe jouw medewerkers hiermee omgaan, is een goed uitgangspunt. Welke mobiliteitsontwikkeling je ook wilt omarmen, het begint bij data. Aan de hand van data kunnen er objectieve keuzes gemaakt worden. Met het systeem van Cartracker kun je alle kanten op. Van het registreren van zakelijke kilometers, inzicht in actieradius, automatische administratie voor reiskostenvergoedingen, beheren van mobiliteitsbudgetten of het delen van auto’s. Cartracker is het meest complete fleetmanagement systeem. 

Wil jij weten wat wij kunnen betekenen in automatische rittenregistratie, urenverantwoording, rapportages en meer? Plan dan een demo in of bel met +31 (0)85 208 00 00. Het gaat om veel meer dan alleen een kilometerregistratiesysteem.

Overig nieuws

Hoe kun jij weten of elektrische auto’s rendabel zijn?
Hoe kun jij weten of elektrische auto’s rendabel zijn?
Aan elektrische voertuigen kleven veel voordelen, maar niet alle bedrijven kopen massaal elektrische voertuigen. Dit heeft te maken met actieradius tot de ...
Lees het hele bericht>
5 Redenen om een Elektrische Auto te kopen of leasen!
5 Redenen om een Elektrische Auto te kopen of leasen!
Tegenwoordig zijn veel bedrijven begonnen met de elektrificatie van het wagenpark. Het kopen of leasen van een elektrische auto heeft meerdere redenen voor...
Lees het hele bericht>
Klingelnberg-Klauss Installatiebedrijf: Kilometerregistratie & Meer
Klingelnberg-Klauss Installatiebedrijf: Kilometerregistratie & Meer
Klingelnberg-Klauss is in 1951 begonnen met een klein team enthousiaste mensen in een woonhuis te Rotterdam. Het was direct al duidelijk dat men met het im...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close