Nieuws

Overtuig jouw personeel met Fleetmanagement

Published 08/10/2020

Het inzetten van een Fleetmanagementsysteem levert veel voordelen op voor de organisatie. Met name systemen als Cartracker, die gericht zijn op het realiseren van besparingen op brandstofkosten & onderhoudskosten. Toch komt het vaak voor dat het implementeren van een Fleetmanagementsysteem weerstand oplevert in een organisatie. Het personeel vat GPS-tracking vaak op als een controle op hun werkzaamheden of als een inbreuk op hun privacy. Daarom is het belangrijk dat je draagvlak creëert onder het personeel. Door goed te communiceren kun je medewerkers overtuigen van de voordelen van een systeem en voelen zij zich minder aangevallen. Dit zorgt ervoor dat de implementatie een stuk efficiënter gaat en dat medewerkers ook actief met het systeem gaan werken.

Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers ook enthousiast worden over het nieuwe fleetmanagementsysteem? Cartracker helpt je graag! Daarom hebben we een aantal tips voor je:

 1. Communiceer de beweegredenen
  We zien vaak dat weerstand onder het personeel voortkomt uit het feit dat medewerkers niet goed begrijpen waarom er wordt gekozen voor een fleetmanagementsysteem. Als je van te voren goed communiceert waarom een fleetmanagentsysteem overwogen wordt, en welke doelen je ermee wilt bereiken, kunnen medewerkers het nut ervan inzien.

 

 1. Benadruk de voordelen voor zowel organisatie als medewerker
  Een fleetmanagementsysteem levert voordelen op voor de organisatie. De workflow wordt efficiënter en bovendien kunnen besparingen gerealiseerd worden. Naast het feit dat een systeem voordelen oplevert voor de organisatie, levert een systeem ook zeker voordelen op voor het personeel. Het is belangrijk om deze voordelen te benadrukken. Leg bijvoorbeeld uit dat GPS-tracking de mogelijkheid biedt om:

  - Het werk efficiënter in te delen waardoor medewerkers productiever zijn;
  - De klanttevredenheid te verhogen door sneller te kunnen reageren indien nodig;
  - Rijgedrag te analyseren en hierdoor te besparen op brandstof en Co2 uitstoot.

  Dit vertaalt zich naar de volgende voordelen voor werknemers:

  - Door het werk efficiënter in te delen gaat de werkdruk omlaag voor de werknemers. Dit vermindert stress.
  - Door het fleetmanagementsysteem kan de planning geoptimaliseerd worden waardoor bestuurders minder vaak overuren hoeven te maken.
  - Feedback over het rijgedrag zorgt ervoor dat bestuurders minder vaak snelheidsovertredingen maken en dus minder boetes ontvangen.

 

 1. Transparantie & beloning
  Naast alle eerder genoemde voordelen maakt fleetmanagement het mogelijk om het rijgedrag binnen de organisatie te verbeteren. Met een systeem heb je inzicht in snelheidsovertredingen, agressief accelereren, hard remmen, bochtsnelheid en te lang stationair draaien. Het is goed om hierover transparant te zijn naar jouw werknemers.

  Leg uit waarom je inzicht wil in het rijgedrag en dat een betere rijstijl niet alleen in het voordeel is voor de organisatie. Met een betere rijstijl voorkom je namelijk hoge bekeuringen en bovendien bevordert een betere rijstijl ook de veiligheid van de bestuurder.

  Een goede manier om werknemers te motiveren het rijgedrag te verbeteren, is een beloning. Start jouw eigen rijgedrag competitie in het systeem van Cartracker. Beloon de best presterende bestuurder met een leuke actie. Je kunt bijvoorbeeld een etentje cadeau doen of een percentage van de gerealiseerde brandstofbesparing uitkeren.

 

 1. Beantwoord vragen van het personeel
  Hoe goed je de werknemers ook zult informeren, er zullen altijd medewerkers zijn die vragen hebben. Stel ze in de gelegenheid hun vragen te stellen en beantwoord deze vragen ook. Neem uitgebreid de tijd om goed naar jouw personeel te luisteren. Het is voor het personeel van groot belang dat zij voelen dat er naar hen wordt geluisterd en dat ze weten waar ze terecht kunnen met hun zorgen. Geef daarom ook aan, dat vragen ook op een later moment gesteld mogen worden en bij wie ze dat kunnen doen.

 

Zo, nu weet je hoe je jouw personeel kan overtuigen van de voordelen van een fleetmanagementsysteem. Wil je meer weten over onze fleetmanagement oplossingen? Klik hier.

Overig nieuws

Let op de bijtellingsboete!
2021, een nieuw jaar vol nieuwe kansen! 2020 was namelijk een jaar dat de Mobiliteit flink is veranderd. Veel voertuigen staan nu stil en hierdoor gaan vee...
Lees het hele bericht>
Vijf punten over Cartracker die jij (misschien) nog niet weet
Cartracker staat onder andere bekend om automatische Rittenregistratie, echter beschikt Cartracker nog over veel meer functionaliteiten. In dit artikel nem...
Lees het hele bericht>
Betaal jij bijtelling in 2021?
Het einde van het jaar is inzicht. Dit betekent dat duizenden automobilisten voor hetzelfde vraagstuk staan. Blijf ik bijtelling betalen over mijn voertuig...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag