Nieuws

Bijtelling auto van de zaak

Track & Trace | Rittenregistratie
published 25/10/2022
Bijtelling auto van de zaak

Het einde van het jaar is inzicht. Dit betekent dat duizenden automobilisten voor hetzelfde vraagstuk staan. Rijd jij een auto van de zaak? Dan stel jij jezelf de volgende vraag: Blijf ik bijtelling betalen over mijn voertuig of ga ik toch volledig zakelijk rijden? Het feit is dat dit jaar anders is dan anders, het coronavirus gooit namelijk veel roet in het eten van veel organisaties. Strategieën worden gewijzigd en jij als medewerker zit wellicht vaker thuis dan op de weg. 

Zakelijke vs Privé kilometers bijhouden

Door het coronavirus zijn in 2020 de gemiddelde zakelijke en privé kilometers met 24% afgenomen. Daarbij doet de overheid nog een duit in het zakje met subsidies in verschillende vormen van vervoer. Elektrisch rijden wordt gepromoot en veel mensen werken hybride. Echter zie je dat de drukte in sommige regio's weer op het normale niveau is. Uiteraard geldt laatste voor kantoorpersoneel. Mobiliteit zal in 2023 weer op het normale niveau zijn. 

Nieuwe auto van de zaak - Bijtelling betalen?

Mag jij in 2023 een nieuw voertuig uitkiezen, dan zul je rekening moeten houden met de volgende ontwikkelingen op de zakelijke markt:

  1. Bijtelling voor benzine- en dieselauto’s blijft hetzelfde, BPM en wegenbelasting moet je hiervoor ook betalen
  2. Bijtelling voor een elektrisch- / waterstofvoertuig is 16% tot cataloguswaarde van 30.000,-. Wanneer je een dergelijk voertuig rijdt, betaal je geen BPM of wegenbelasting in 2023.
  3. Schaf je een elektrische bedrijfswagen aan in 2023? Dan krijg je 3.350,- euro aan subsidie van de overheid

Nieuwe auto van de zaak in 2023? Bijtelling voor een elektrisch voertuig is dan ook zeer aantrekkelijk ten opzichte van een benzine- of dieselauto. Zeker als je ook geen bijtelling betaalt over de BPM van een voertuig. Lager percentage en als je een bedrijfswagen rijdt, dan krijg je ook nog 3.350,- aan subsidie van de overheid! Dit helpt uiteraard mee aan de transitie naar elektrisch rijden.

Geen nieuw voertuig? Volledig zakelijk rijden

Dan kun jij ervoor kiezen om volledig zakelijk te rijden in 2023. Natuurlijk zitten hier voor- en nadelen aan vast, echter zijn er meer voordelen dan nadelen. De nadelen:

  1. Nog maar 500 privé kilometers in één jaar tijd
  2. Je moet een sluitende rittenregistratie hebben voor de belastingdienst

En één groot voordeel, jij betaalt geen maandelijkse bijtelling meer. Cartracker is een Ritregistratie systeem dat je ontzorgt en automatisch jouw ritten bijhoudt. Jij kunt eenvoudig switchen tussen zakelijke en privé ritten met onze rittenregistratie app. De administratieve tijd die je kwijt bent aan rittenregistratie is te verwaarlozen, aangezien je met een handmatige ritregistratie minstens tien minuten per dag bezig bent. Als je dit over één jaar berekend, ben je minimaal 44 uur kwijt aan administratie.

Bereken jouw bijtelling!

Aan de hand van data kun je hierachter komen! Wanneer jij of jouw werkgever al gebruik maakt van rittenregistratie, Fleet Management of Voertuigvolgsystemen kun jij je gemiddelde gereden kilometers bekijken. Zet je deze tegenover het bijtellingsbedrag, kun je het bedrag per gereden kilometer achterhalen. Uiteraard kun je hier ook nog een berekening maken voor het vervangende voertuig

Bij Cartracker maken wij onderscheid tussen privé en zakelijke kilometers, deze kun je gebruiken in één overzicht. Als je alles goed hebt bijgehouden, zie je direct hoeveel privé kilometers je hebt gemaakt. Maak de berekening en je weet direct hoe dit tegenover jouw portomonee staat. Uiteindelijk moet de bijtelling wel gelijk staan aan het privé gebruik van jouw auto. Tegelijkertijd kun je ook een berekening maken wanneer je de aanschafwaarde van een privé auto terugverdiend. Doe dit aan de hand van realtime data!

Overig nieuws

Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
De voordelen van onze Dashcam integratie
De voordelen van onze Dashcam integratie
Een dashcam die ook meldingen verstuurt als je geparkeerd staat? Goed nieuws, wij hebben hem!...
Lees het hele bericht>
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close