Nieuws

Verplicht Elektrisch Leasen vanaf 2024?

Published 05/10/2022
Verplicht Elektrisch Leasen vanaf 2024?

De Minister voor Klimaat en Energie heeft aangegeven om in 2024 mogelijk alle nieuwe zakelijke auto’s emissievrij te maken. Wanneer dit doorgaat kan dit grote gevolgen hebben voor iedereen die een auto van de zaak heeft. Waarom?

Hoge aanschafprijzen zijn nadelig voor de bijtelling

Vroeger lag het drempelbedrag voor een lage bijtelling op €45.000,00 voor elektrische auto’s. Tegenwoordig is dit bedrag verlaagt tot €35.000,- voor elektrische auto’s. Na prinsjesdag is dit nog verder verlaagt tot €30.000,00 om vanaf 2026 geen voordelen meer te hebben. Met bovenstaand plan van minister Rob Jetten, gaat de koopkracht van iemand die in een auto van de zaak rijdt dus achteruit. Zeker vanaf 2026. Bij een verplichte keuze, gaat de bijtelling omhoog en krijgt de zakelijke rijder dus indirect minder salaris dan voorheen.

Dit kun je natuurlijk oplossen door een verklaring geen privé gebruik auto in te vullen en een (automatische) rittenregistratie bij te houden. Je ontloopt de hoge bijtelling, maar je kunt jouw auto van de zaak niet privé rijden.

Geen leaseauto maar mobiliteitsbudget – Wat doet dit op duurzaamheid?

Goed, je kunt kiezen om de auto van de zaak in te (laten) leveren en overgaan op een mobiliteitsbudget. Maar wat doet dit voor de emissiewaarden en de CO2 uitstoot? Uiteindelijk is het heel simpel – niet iedereen kan een nieuwe auto kopen. Waardoor deze privéauto’s vaak ouder en conventioneel zijn. De CO2 winst verdampt hierdoor uiteindelijk wel.

Helaas komt een overstap op elektrische auto’s op dit moment nog net te vroeg. Denk hierbij aan de aanslag op de huidige elektriciteit infrastructuur en het grondstoffen tekort om de elektrische auto’s te leveren. Tegelijkertijd zijn de energieprijzen ook gestegen en is niet alle opgewekte energie ook echt groen, waardoor het plan onhaalbaar lijkt.

Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling om elektrisch te rijden, en komen de elektrische auto’s in de top 10 best verkochte voertuigen in Nederland. Een mooie ontwikkeling! Alleen om verdere klimaatplannen verder te implementeren, moet ook naar de haalbaarheid gekeken worden. 2035, het jaar wat de Europese Commissie heeft omcirkeld is haalbaar. Dan zijn de huidige problematieken opgelost en kunnen we elektrisch rijden!

Overig nieuws

Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
De voordelen van onze Dashcam integratie
De voordelen van onze Dashcam integratie
Een dashcam die ook meldingen verstuurt als je geparkeerd staat? Goed nieuws, wij hebben hem!...
Lees het hele bericht>
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close