Nieuws

Hoe kun jij weten of elektrische auto’s rendabel zijn?

Wagenparkbeheer | Elektrische Auto
Published 26/07/2021
Hoe kun jij weten of elektrische auto’s rendabel zijn?

Hoe kun jij weten of elektrische auto’s rendabel zijn?

Aan elektrische auto's kleven veel voordelen, maar niet alle bedrijven kopen massaal elektrische voertuigen. Dit heeft te maken met actieradius tot de hoge aanschafprijs van de voertuigen. In dit artikel vertellen wij wanneer jij als organisatie klaar bent voor de elektrificering van jouw wagenpark.

Met Rittenregistratie en GPS Trackers in jouw auto’s krijg je real-time data

Voordat jij een beslissing neemt om elektrische voertuigen te kopen / leasen, heb je een beeld nodig van het wagenpark. Klinkt lastig, maar het is eenvoudiger dan dat je denkt. Je start namelijk met het vergaren van data, want zonder deze data is het lastig om de beslissing te maken. Uiteindelijk moet jij weten wat de gemiddelde kilometrage is van ieder voertuig. Dit is mogelijk met Fleet Management van bijvoorbeeld Cartracker.

Start met een assesment van het wagenpark, zakelijke kilometers bijhouden

Om te begrijpen hoe jij elektrische voertuigen kunt implementeren, kun je het beste een sluitende rittenregistratie bijhouden. Zakelijke kilometers bijhouden wordt hierdoor erg simpel. Hierdoor leer jij jouw eigen wagenpark kennen. Met de bijgehouden data kun jij realtime rapportages maken van jouw wagenpark. Maar in welke aspecten moet jij inzichten krijgen?

  1. Actieradius van een elektrisch voertuig versus de gemiddelde kilometrage van een benzine- / dieselauto. Uiteraard kan dit met Cartracker ook op bestuurdersniveau.
  2. Weet iedere (werk)locatie binnen jouw bedrijf en weet waar de laadpalen staan. Hebben jouw bestuurders tijd om te laden?
  3. Wat zijn de onderhoudskosten van het huidige wagenpark?

Uiteindelijk zijn er nog veel meer aspecten te bedenken om de keuze voor de aanschaf van een elekrische auto te beïnvloeden.

Total Cost of Ownership – Wat kosten benzine voertuigen en elektrische auto’s in de levenscyclus

Wanneer je gestart bent met het onderzoek naar het gemiddeld aantal gereden kilometers, komt TCO (Total Cost of Ownership) al om de hoek kijken. Uiteindelijk wil jij weten of de hoge aanschafwaarde wel overeenkomt met het gebruik van dit type voertuig. De eerste conclusie die men vaak trekt, is dat een elektrisch voertuig vaak te duur is. Maar, hoe weten zij dat dit klopt? De initiële aankoopprijs is vaak een struikelblok voor veel bedrijven. Wanneer je verder kijkt en de prijs over de gehele levensduur berekend, dan kan jij nog weleens goedkoper uitkomen. Want:

  1. Elektrische voertuigen hebben minder onderhoud nodig
  2. Ontvang subsidies van de overheid om de aankoopdrempel te verlagen

Kosten spelen een belangrijke rol bij aankoop elektrische voertuigen – Denk ook aan de acceptatie

Uiteindelijk moet je de keuze baseren op verschillende factoren, namelijk op:

  1. Gebruikskosten, tankkosten versus laden van een voertuig
  2. Onderhoudskosten, hoeveel onderhoudsmomenten heeft een elektrische auto nodig? Uiteraard zet jij dit tegenover een benzine voertuig.
  3. Subsidies en wetswijzigingen

Bovenstaande punten zijn essentieel bij jouw TCO berekening, maar vergeet de infrastructuur niet. Waar wil jij jouw wagenpark opladen? Wie krijgt laadpalen, waar zet je deze neer en hoeveel heb jij er nodig? Dit zijn allemaal kosten die je maakt bij de aanschaf van elektrische voertuigen.

Acceptatie van Elektrische voertuigen

Wanneer jij over wilt stappen naar een elektrisch wagenpark spelen de bestuurders ook een grote rol. Jij moet meerdere business units tevreden maken en de bestuurders moeten ook tevreden zijn. Het kunnen aantonen van de rede om over te stappen is dus erg belangrijk, zeker als je dit onderbouwt met realtime wagenpark data. Jouw business case moet dus niet alleen over kosten gaan, maar ook over de maatschappelijke belangen binnen en buiten het bedrijf. Waarom kan iemand overstappen op een elektrische auto, op welke momenten kan je het beste opladen en krijgt het bedrijf een positief imago? Duurzaamheid en acceptatie speelt een cruciale rol binnen de gedragsregels van een bedrijf!

Overig nieuws

De voordelen van onze Dashcam integratie
De voordelen van onze Dashcam integratie
Een dashcam die meldingen verstuurt zodat jij alleen beelden hoeft te kijken die relevant zijn? Goed nieuws, wij hebben hem!...
Lees het hele bericht>
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Jazeker! We hebben officieel onze ISO 27001 certificering behaald!
Jazeker! We hebben officieel onze ISO 27001 certificering behaald!
Op gebied van informatiebeveiliging waren wij al vanaf dag één bezig en werkten wij grotendeels volgens de ISO 27001 standaarden. Maar, om aan alle ISO nor...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close