Nieuws

Verleng de levensduur van voertuigen met tijdig onderhoud en diagnose

Published 01/07/2020

Onderhoudsmanagement en diagnoserapporten zijn essentieel voor de levensduur van voertuigen binnen het wagenpark. Wanneer de leveringen van de nieuwe voertuigen vertraagd zijn, betekent dit dat de huidige voertuigen langer ingezet moeten worden. Nu de huidige voertuigen langer in dienst blijven, dienen de voertuigen in goede conditie te zijn om continu inzetbaar te zijn. Onderhoud en communicatie over onderhoud moeten topprioriteit blijven.

Hoewel het verlengen van de onderhoudsinterval een goed idee lijkt om kosten te besparen, kan dit ook kostbare gevolgen hebben. Het overslaan van controles kan ertoe leiden dat kleinere problemen uitgroeien tot grotere problemen.

Indien je bijvoorbeeld olieverversingen verlengt tot na de gestelde intervalstermijn, betekent dit dat er minder controles zijn. Dit kan leiden tot een hoger risico op onopgemerkte remslijtage, een laag oliepeil, transmissieschade, verkeerde bandenspanning of onopgemerkte bandenslijtage. Besparingen op korte termijn kunnen je op lange termijn meer geld kosten. Het volgen van de door de fabrikant (OEM) aanbevolen onderhoudstermijnen is dan ook belangrijker dan ooit. Ook om het recht op fabrieksgarantie te behouden is het voldoen aan de onderhoudstermijnen een eis.

Waarom is tijdig onderhoud zo belangrijk?
De kosten van een onderhoudsbeurt zijn afhankelijk van het moment waarop de onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Stel, een kleine onderhoudsbeurt kost gemiddeld €250,-. Indien je niet voldoet aan de voorgestelde onderhoudstermijn, en je dus langer doorrijdt voordat het voertuig weer onderhouden wordt, kan het gebrek aan tijdig onderhoud zorgen voor extra slijtage en dus extra kosten waardoor de kleine onderhoudsbeurt uitkomt op een bedrag van €1.000,- of misschien wel meer. Daarnaast wordt het voertuig bij een onderhoudsbeurt op meerdere punten gecontroleerd op slijtage. Zo kan men bijvoorbeeld bij een onderhoudsbeurt inschatten in welke mate de banden zijn versleten. De monteur kan dan een advies geven wanneer de banden vervangen dienen te worden. Indien je de onderhoudstermijn overschrijdt heb je dus kans dat de banden in de tussentijd versleten zijn. Hierdoor maak je meer kans op een ongeval omdat je minder wrijving hebt op het wegdek. Daarnaast is de kans op een klapband groter bij versleten banden.

Blijf scherp met onderhoudsherinneringen
Het fleetmanagementsysteem van Cartracker helpt door je te herinneren wanneer een voertuig bijna de onderhoudstermijn bereikt. Zo helpen we je bij te blijven met het onderhoud van de voertuigen binnen het wagenpark. Je kunt onderhoudsbeurten invullen op basis van tijd (datum) of kilometerstand. Je kunt ook aantekeningen invullen, bijvoorbeeld “onderhoudsbeurt” of “APK”. Vervolgens kun je instellen wanneer je een melding wil ontvangen. Je kunt zowel aangeven bij hoeveel dagen vóór het moment van onderhoud jij de melding wil ontvangen als bij hoeveel gereden kilometers vóór het moment van onderhoud jij de melding wil ontvangen. Vervolgens kun je een e-mailadres toevoegen waar deze melding naar verzonden wordt. Bijvoorbeeld naar de berijder van het desbetreffende voertuig. Als wagenparkbeheerder ontvang je meldingen over het onderhoud via onze app, online portal of per e-mail. Dit kun je zelf naar wens instellen. 

Bespaar kosten door real time diagnose
Naast het invullen van onderhoudsmomenten helpt Cartracker ook actief mee om de levensduur van uw voertuigen te verlengen. Cartracker leest namelijk storingen uit het motormanagement uit. Dit betekent dat Cartracker je inzicht geeft in de foutcodes die aanwezig zijn in het voertuig. Bijvoorbeeld “P0299”. Deze zogeheten DTC-codes (Diagnostic Trouble Codes) worden normaal gesproken door het garagebedrijf uitgelezen om te constateren wat de oorzaak is van gebreken. Het voordeel met Cartracker is dat je inzicht hebt in deze foutcodes die je vervolgens kunt communiceren met je garagist. Zo kan de garagist beslissen of de foutcode een hoge prioriteit heeft of een lagere prioriteit en weet de garagist al op voorhand wat er aan de hand kan zijn met het voertuig. Het garagebedrijf bespaart zo tijd bij een eventuele reparatie en kan jou op voorhand een betere indicatie geven van de te verwachten kosten. Met Cartracker kun je dus op tijd ingrijpen wanneer er foutcodes optreden, waardoor er geen verdere schade als gevolg kan ontstaan. En kun je het garagebedrijf beter informeren over de situatie waardoor zij minder arbeidsuren nodig hebben voor de diagnose. Kortom, je kunt besparen op onderhoudskosten en het risico verminderen.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Neem contact met ons op!

Overig nieuws

KOERS maakt het verschil met slim Wagenparkbeheer
KOERS is van origine een familiebedrijf dat in 1972 werd opgericht door Harrie en Trudie Koers, met als belangrijkste pijlers degelijkheid en betrouwbaarhe...
Lees het hele bericht>
Klantervaring Burg Installatietechniek
Gestart in 1957 en een echt familiebedrijf gebleven door de jaren heen. Momenteel zit de derde generatie in het bedrijf. Burg Installatietechniek zal dus o...
Lees het hele bericht>
Update: Veranderingen Reiskostenvergoeding 2021
Eén ding is zeker, corona heeft veel aspecten veranderd in het afgelopen jaar. Wij gaan straks gemiddeld 2,5 dag thuiswerken, dan is uiteindelijk de volgen...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag