Nieuws

Alles over onze Blackbox

Published 25/05/2020

Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk met een Blackbox? Hoe werkt een Blackbox precies? Wat is het verschil tussen een Dongel en een Blackbox? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is een Blackbox?
Een Blackbox is letterlijk vertaald, een “zwarte doos”. Natuurlijk is een Blackbox veel meer dan alleen een zwarte doos. Een Blackbox is een telematica product welke aangesloten kan worden in een voertuig. Indien de Blackbox is aangesloten in een voertuig, ontvangt de Blackbox allerlei data vanuit het voertuig. Deze data kan gebruikt worden om bijvoorbeeld rittenregistratie bij te houden. Maar met een Blackbox zijn er eindeloze mogelijkheden. Zo is het mogelijk om onder andere: rijgedrag te analyseren, live GPS locatie te volgen, bestuurdersidentificatie aan te sluiten, urenregistratie bij te houden, een startonderbreker aan te sluiten, foutcodes uit het voertuig uit te lezen etc. Omdat een Blackbox een hardware product is met meerdere aansluitmogelijkheden, is het ook mogelijk om door middel van I/O (input/output) poorten extra data te vergaren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zwaailichten hierop aan te sluiten. De Blackbox laat dan zien wanneer en waar de zwaailichten aan hebben gestaan. Of je kunt bijvoorbeeld een kraan van een vuilniswagen hierop aansluiten. Dan laat de Blackbox zien waar en wanneer de kraan is gebruikt en voor hoe lang.

Waarom een Blackbox?
Een Blackbox wordt gebruikt wanneer er sprake is van meerdere bestuurders per voertuig. Doordat het mogelijk is om bestuurders identificatie aan te sluiten op de Blackbox, is altijd inzichtelijk wie er wanneer heeft gereden. Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Als de bestuurder het contact aanzet, klinkt er een pieptoon. Dit noemen wij de "Buzzer". Deze pieptoon herinnert de bestuurder eraan dat hij/zij zich aanmeldt door middel van de identificatie. Zodra de bestuurder zijn/haar identificatie heeft gescand gaat de pieptoon uit. Het systeem weet dan wie de bestuurder is. Zodra de rit voltooid is, wordt deze zichtbaar in de Cartracker applicatie. De ritdetails worden weergegeven evenals de naam van de bestuurder. Heeft u geen wisselende bestuurders maar vaste berijders? Dan zijn er nog steeds genoeg redenen om voor een Blackbox te kiezen. Een Blackbox wordt vaak ook gebruikt wanneer men extra informatie inzichtelijk wil krijgen. Bijvoorbeeld het gebruik van zwaailichten, het uitklappen van steunpoten van bijvoorbeeld een hijskraan of hoogwerker, het openen van portieren van bijvoorbeeld een taxi of het gebruik van een speciaal opgebouwde installatie. Met een Blackbox maak je het inzichtelijk en kun je het gebruik hiervan meten. Zo zorg je ervoor dat je efficiënter om kunt gaan met de voertuigen binnen jouw organisatie.

Wat zit er in een Blackbox?
Binnenin bevindt zich een printplaat en een simkaart. De printplaat zorgt ervoor dat alle elektronische componenten met elkaar verbonden zijn door middel van een gedrukte bedrading. De simkaart zorgt ervoor dat de data die de Blackbox registreert, wordt verzonden naar een ontvanger. In het geval van Cartracker is onze applicatie de ontvanger. De gegevens die u terugvindt in de applicatie, zoals bijvoorbeeld een gemaakte rit, worden tot stand gebracht door de data die de Blackbox via de simkaart verzendt. Cartracker ontwikkeld haar eigen hardware. Op deze manier kan Cartracker haar kwaliteit waarborgen en kunnen productspecificaties verbeterd worden indien nodig. De Blackbox van Cartracker is een doorontwikkeld product van hoge kwaliteit. Zo beschikt de Blackbox over meerdere I/O aansluitingen, een gyroscoop en een versterkte GPS antenne. De I/O aansluitingen kunnen in principe overal op aangesloten worden, denk aan zwaailampen, PTO’s, groot licht etc. Verder kan er bestuurders identificatie worden aangesloten op de Blackbox. Dit houdt in dat de bestuurder zich bij aanvang van de rit dient aan te melden door middel van een pasje, druppel, tag of sleutelhanger. Het is ook mogelijk om een startonderbreker te combineren met de bestuurders identificatie module. Zo kan het voertuig alleen gestart worden indien de chauffeur zich aanmeldt. De Blackbox weet dan aan de hand van het gescande pasje wie de bestuurder is.

Wat is het verschil tussen een Blackbox en een Dongel?
Het verschil tussen een Blackbox en een Dongel zit hem eigenlijk in de mogelijkheden. Een Blackbox en een Dongel zijn vrijwel hetzelfde. Beide zijn hardware producten die geschikt zijn om aan te sluiten in een voertuig. Beide producten beschikken over een printplaat en een simkaart. Beide producten zijn geschikt om rittenregistratie bij te houden. Echter zijn de mogelijkheden met een Blackbox vele malen groter. Een Dongel is bijvoorbeeld niet geschikt voor voertuigen die wisselende bestuurders hebben. Het is namelijk niet mogelijk om bestuurders identificatie aan te sluiten op een Dongel. Ook heeft een Dongel geen I/O aansluitingen om extra data te genereren. Kortom een Dongel is een vereenvoudigde soort hardware die geschikt is voor vaste bestuurders. Een Blackbox is een uitgebreidere versie waarmee meer mogelijkheden zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Neem contact met ons op!

Overig nieuws

Let op de bijtellingsboete!
2021, een nieuw jaar vol nieuwe kansen! 2020 was namelijk een jaar dat de Mobiliteit flink is veranderd. Veel voertuigen staan nu stil en hierdoor gaan vee...
Lees het hele bericht>
Vijf punten over Cartracker die jij (misschien) nog niet weet
Cartracker staat onder andere bekend om automatische Rittenregistratie, echter beschikt Cartracker nog over veel meer functionaliteiten. In dit artikel nem...
Lees het hele bericht>
Betaal jij bijtelling in 2021?
Het einde van het jaar is inzicht. Dit betekent dat duizenden automobilisten voor hetzelfde vraagstuk staan. Blijf ik bijtelling betalen over mijn voertuig...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag