Nieuws

Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie

Rittenregistratie | Keurmerk Ritregistratie
Published 25/11/2021
Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie

Wellicht weet jij al exact wat de rittenregistratie regels zijn. Stel jij rijdt een auto van de zaak ook privé, dan moet jouw werkgever de bijtelling van de leaseauto in de loonbelasting verwerken. Rijd jij minder dan 500 privé kilometers dan hoef je geen bijtelling te betalen. Maar, stel je rijdt meer dan 500 privé kilometers per jaar, dan kan jouw werkgever een bijtellingsboete ontvangen!

Wat is bijtelling?

Even een recap, bijtelling zijn de fiscale kosten over het privé gebruik van een auto. Deze kosten worden berekend over de fiscale waarde van het voertuig. Deze kosten betaal jij maandelijks binnen de loonbelasting om jouw auto privé te gebruiken. Wil jij deze kosten niet betalen? Dan moet je een ‘verklaring geen privégebruik auto ondertekenen. Dan mag jij nog maar maximaal 500 prive kilometers rijden.

Bewijslast sluitende kilometerregistratie

Maar de bewijslast kan ook bij jouw werkgever liggen, hierover moeten beide partijen goede afspraken over maken. Wanneer de bewijslast bij de werkgever ligt, moet jouw werkgever de verklaring invullen. Als de verklaring is ingevuld hoef jij geen bijtelling over de leaseauto te betalen. Als de werkgever dit heeft ingevuld, dan is het bedrijf verantwoordelijk voor een sluitende rittenregistratie.

Maar, een werkgever moet ook aan andere verplichtingen voldoen om een sluitende km registratie te kunnen tonen. Om de bijtelling niet te hoeven betalen bij zijn werknemer, moet het bedrijf:

  1. Bij elke rit de bestuurder kunnen tonen
  2. Per voertuig moeten alle bestuurders bekend zijn
  3. Wanneer jij een bestuurder niet kunt identificeren bij een rit, moet jij die persoon kunnen achterhalen.
  4. Berijders die een privé rit maken, moeten altijd bekend zijn

Handmatige Rittenregistratie of het gebruik van een Ritregistratiesysteem?

De vraag is uiteindelijk, hoe ga jij jouw (zakelijke) kilometers bijhouden? Jij kunt jouw kilometerregistratie bijhouden in excel of een ritregistratie boekje. Of je kunt 44 uur per jaar besparen door over te gaan op een automatische kilometerregistratie. Een ritregistratiesysteem moet aan de eisen van de belastingdienst voldoen.

Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen

Als extra is het ook mogelijk om een Ritregistratiesysteem te kopen inclusief het keurmerk Ritregistratiesystemen (RRS). De belastingdienst heeft meegeholpen om dit keurmerk tot stand te brengen. Als leverancier van een Ritregistratiesysteem, kunnen wij melden dat er een strenge audit plaatsvindt op gebied van:

  1. Een sluitende kilometerregistratie volgens eisen van de belastingdienst
  2. Privacy en fraudebestendigheid.

Cartracker bezit als één van de eerste systemen dit keurmerk toen het is opgericht. Hierdoor zijn we trots dat we door de audit heen zijn gekomen. Jij bent verzekerd van een veilig ritregistratiesysteem.

Overig nieuws

Heb je nog een 2G dongel? De impact van het uitfaseren 2G/3G-netwerk
Heb je nog een 2G dongel? De impact van het uitfaseren 2G/3G-netwerk
Eind volgend jaar wordt het verouderde 2G- en 3G-netwerk in Nederland definitief uitgefaseerd. Heb je al een 4G dongel?...
Lees het hele bericht>
Cartracker is het eerste Fleet Management platfom met een AI assistent
Cartracker is het eerste Fleet Management platfom met een AI assistent
Bij ULU-Cartracker geloven wij in de kracht van verbinding en eenvoud. Elke rit en elke beweging van een voertuig vertelt een verhaal - over veiligheid, ef...
Lees het hele bericht>
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close