Nieuws

Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie

Rittenregistratie | Keurmerk Ritregistratie
Published 25/11/2021
Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie

Wellicht weet jij al exact wat de rittenregistratie regels zijn. Stel jij rijdt een auto van de zaak ook privé, dan moet jouw werkgever de bijtelling van de leaseauto in de loonbelasting verwerken. Rijd jij minder dan 500 privé kilometers dan hoef je geen bijtelling te betalen. Maar, stel je rijdt meer dan 500 privé kilometers per jaar, dan kan jouw werkgever een bijtellingsboete ontvangen!

Wat is bijtelling?

Even een recap, bijtelling zijn de fiscale kosten over het privé gebruik van een auto. Deze kosten worden berekend over de fiscale waarde van het voertuig. Deze kosten betaal jij maandelijks binnen de loonbelasting om jouw auto privé te gebruiken. Wil jij deze kosten niet betalen? Dan moet je een ‘verklaring geen privégebruik auto ondertekenen. Dan mag jij nog maar maximaal 500 prive kilometers rijden.

Bewijslast sluitende kilometerregistratie

Maar de bewijslast kan ook bij jouw werkgever liggen, hierover moeten beide partijen goede afspraken over maken. Wanneer de bewijslast bij de werkgever ligt, moet jouw werkgever de verklaring invullen. Als de verklaring is ingevuld hoef jij geen bijtelling over de leaseauto te betalen. Als de werkgever dit heeft ingevuld, dan is het bedrijf verantwoordelijk voor een sluitende rittenregistratie.

Maar, een werkgever moet ook aan andere verplichtingen voldoen om een sluitende km registratie te kunnen tonen. Om de bijtelling niet te hoeven betalen bij zijn werknemer, moet het bedrijf:

  1. Bij elke rit de bestuurder kunnen tonen
  2. Per voertuig moeten alle bestuurders bekend zijn
  3. Wanneer jij een bestuurder niet kunt identificeren bij een rit, moet jij die persoon kunnen achterhalen.
  4. Berijders die een privé rit maken, moeten altijd bekend zijn

Handmatige Rittenregistratie of het gebruik van een Ritregistratiesysteem?

De vraag is uiteindelijk, hoe ga jij jouw (zakelijke) kilometers bijhouden? Jij kunt jouw kilometerregistratie bijhouden in excel of een ritregistratie boekje. Of je kunt 44 uur per jaar besparen door over te gaan op een automatische kilometerregistratie. Een ritregistratiesysteem moet aan de eisen van de belastingdienst voldoen.

Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen

Als extra is het ook mogelijk om een Ritregistratiesysteem te kopen inclusief het keurmerk Ritregistratiesystemen (RRS). De belastingdienst heeft meegeholpen om dit keurmerk tot stand te brengen. Als leverancier van een Ritregistratiesysteem, kunnen wij melden dat er een strenge audit plaatsvindt op gebied van:

  1. Een sluitende kilometerregistratie volgens eisen van de belastingdienst
  2. Privacy en fraudebestendigheid.

Cartracker bezit als één van de eerste systemen dit keurmerk toen het is opgericht. Hierdoor zijn we trots dat we door de audit heen zijn gekomen. Jij bent verzekerd van een veilig ritregistratiesysteem.

Overig nieuws

Rittenregistratie Regels - Wat moet jij weten?
Rittenregistratie Regels - Wat moet jij weten?
Welke regels gelden voor Rittenregistratie? Waarom moet ook jij rittenregistratie bijhouden? Het niet bijhouden, van gereden kilometers in een auto van de ...
Lees het hele bericht>
Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie
Verantwoordelijkheid bij een sluitende rittenregistratie
Rijd jij minder dan 500 kilometers privé dan hoef je geen bijtelling te betalen. Maar, stel je rijdt meer dan 500 privé kilometers per jaar, dan kan jouw w...
Lees het hele bericht>
Eigen laadpalen? Bepaal de beste locatie voor optimale werking!
Eigen laadpalen? Bepaal de beste locatie voor optimale werking!
Nu je het type laadpaal voor jouw elektrische auto’s hebt geselecteerd, moet je uiteindelijk bepalen waar een laadpaal het meest efficient zijn werk kan do...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close