Nieuws

Let op de bijtellingsboete!

published 19/01/2021

2021, een nieuw jaar vol nieuwe kansen! 2020 was namelijk een jaar dat de Mobiliteit flink is veranderd. Veel voertuigen staan nu stil en hierdoor gaan veel mensen zich afvragen waarom ze eigenlijk bijtelling betalen? Kan jij je voertuig niet beter puur zakelijk gaan rijden in 2021? Je bespaart al snel honderden euro’s per maand! In onze data zien wij sinds de tweede lockdown een toename in het aantal verkochte rittenregistratie apparaten, het is dus een trend dat de belastingdienst ook weet! Als jij kiest voor besparing, zorg ervoor dat jij je zaken op orde hebt.

Bijtelling?

Even een recap, wat is bijtelling? Dit zijn maandelijkse fiscale kosten voor het privégebruik van een leaseauto. Wanneer jij meer dan 500 privé kilometers rijdt in één jaar, moet jij bijtelling betalen. De bijtelling is een vast percentage van de fiscale waarde van een voertuig. Wanneer jij geen bijtelling betaalt, mag jij niet meer dan 500 privé kilometers per jaar rijden. Dit doe je door een “verklaring geen privégebruik auto” te ondertekenen bij de belastingdienst. Zodra dit is goedgekeurd, dien jij een sluitende rittenregistratie (handmatig of automatisch) te hebben voor de belastingdienst. Wanneer jij aan het laatste punt niet kunt voldoen, riskeer je een verzuimboete dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

Hoe controleert de belastingdienst dit?

De belastingdienst maakt gebruik van periodieke controles op verschillende plekken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan grenscontroles (camera’s), bij bouwmarkten, pretparken, natuurgebieden, populaire stranden, op het circuit en noem het maar op! Met speciale scanauto’s onderzoeken ze welke bestuurders puur zakelijk rijden. Wanneer de bestuurder geen sluitende registratie kunt aantonen, sjoemelt met zijn ritten of onjuist registreert, riskeert hij/zij een zeer hoge boete! Bestuurders kunnen gerust een boete van 3.000 tot 5.000 euro ontvangen van de fiscus. Plus de niet betaalde bijtelling van de afgelopen vijf jaar!

Wanneer krijg jij geen bijtellingsboete van de Belastingdienst?

Uiteraard dien je een sluitende kilometerregistratie te hebben voor jouw voertuig. Dat houdt in dat je alle ritten moet registreren die jij hebt gemaakt in de desbetreffende auto. Jij moet het volgende vermelden:

 1. Merk en model voertuig
 2. Kenteken
 3. De periode dat je het voertuig gebruikt hebt
 4. Ritgegevens binnen deze periode, per rit vermeld jij het volgende:
  1. De datum van de rit
  2. Begin- en eindstand van de kilometerteller
  3. Vertrek- en aankomstadres
  4. Privé of zakelijke rit (woon-werk verkeer zijn altijd een zakelijke ritten!)

Uit intern onderzoek is gebleken dat bestuurders zonder automatische rittenregistratie gemiddeld 10 minuten per dag bezig zijn met hun administratie. Dit komt neer op 44 uur per jaar! Cartracker is geheel goedgekeurd door de belastingdienst en wij registreren jouw ritten automatisch. Zodat jij niet meer om hoeft te kijken, alle ritten bewaren wij zeven jaar.

Bestel jouw Cartracker hier, of plan een demo in bij één van onze accountmanagers. Start vandaag nog en zorg ervoor dat jij ook bespaart als jouw auto stil staat!

Overig nieuws

Rittenregistratie Regels - Wat moet jij weten?
Welke regels gelden er voor Rittenregistratie? Waarom moet ook jij rittenregistratie bijhouden? Het niet bijhouden, van gereden kilometers in een auto van ...
Lees het hele bericht>
Strategisch wagenparkbeleid met FRUIT OP JE WERK
FRUIT OP JE WERK verkoopt fruitabonnementen voor op de werkvloer. Zij maken al twaalf jaar gezondheid en vitaliteit laagdrempelig op de werkvloer. Weten ho...
Lees het hele bericht>
Voeg nu jouw eigen tags toe aan de whitelist via ons portaal!
Werk jij met berijdersidentificatie of wil jij met berijdersidentificatie gaan werken? Dit is uiteraard mogelijk met Cartracker. Wij ondersteunen diverse m...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag