Nieuws

Hoe kies je de perfecte elektrische auto voor jouw wagenpark?

Cartracker | Track & Trace | Rijgedrag | Elektrische Auto | Duurzaamheid
Published 23/02/2023
Hoe kies je de perfecte elektrische auto voor jouw wagenpark?

Nu komt ook een heel belangrijk aspect aan, jij moet namelijk het juiste voertuig voor de behoeften van het bedrijf selecteren. In dit artikel leggen wij uit hoe jij deze keuze het beste kunt maken. Tegelijkertijd staat duurzaamheid natuurlijk op plek 1, dus wat past het beste in het wagenpark.

Wat neem je in overweging bij de aanschaf van een elektrische auto?

Nadat je de acceptatie al hebt gekregen van de directie, personeel en andere interne factoren kun je kiezen voor een elektrische auto. Maar uiteraard heb je meerdere keuzes in elektrische voertuigen. Dus moet je nagaan in welke behoefte het wagenpark jou moet voorzien. Welke voertuigen zijn het beste om de verbrandingsmotoren te vervangen?

1. Functie van het elektrische auto – wie rijdt in de elektrische auto’s?

Uiteindelijk ligt het aan de branche waar je in actief bent. Rijden jouw accountmanagers naar afspraken? Of moet je goederen vervoeren? Voor beide behoeften zijn er verschillende opties te kiezen. Toegegeven, momenteel is de keuze groter voor elektrische personenwagens, dan elektrische bedrijfswagens. Maar laatstgenoemde maakt een opmars en bieden vooral op kortere afstanden een uitstekende oplossing.

2. Hoe rijdt een elektrische auto?

Uiteraard rijdt het ene voertuig beter dan de andere, en heb je verschillende keuzes. Ga je voor lange afstanden of moet jouw personeel alleen maar korte afstanden rijden? Dit dilemma kom je ook tegen bij Elektrische Auto’s!

3. Past een elektrische auto binnen de waarden van het bedrijf?

Sommige personen geven veel om het uiterlijk van een voertuig. Dit zie je vaak bij vrije keuze van een leaseauto. Sportpakket, mooie velgen of een sterke motor. Gaaf natuurlijk, maar het imago van het bedrijf is ook belangrijk. Duurzaamheid is een hot topic, en jouw wagenpark is het ideale uithangbord om dit te profileren. Deze komen vaak op meerdere plekken, waar het overige personeel niet komt. Of doe nog een extra stap en zorg voor een mooie sticker / wrap om jouw voertuigen er echt uit laten knallen!

4. Actieradius van een elektrische auto – hoe lang kan je rijden?

Actieradius, wanneer moet jouw personeel laden / en op welk moment komt dit het beste uit voor jouw personeel. Elke elektrische auto heeft een verschillende actieradius. Dus wat moet je weten? Juist wat is de gemiddelde kilometrage van jouw bestuurders, verzameld met een Rittenregistratie systeem. Leg deze kilometrage naast de actieradius en jij weet wie elektrisch kan rijden!

5. Laadmomenten per week

Net als ieder ander apparaat heb je verschillende manieren om op te laden. Hier zijn ook kosten aan verbonden, denk aan eventuele installatie van laadpalen op het kantoor of bij medewerkers thuis. Snelladers zijn erg handig bij poolauto’s, hierdoor kunnen deze altijd mobiel zijn. Personen met vaste voertuigen zijn vaak geholpen met een laadpaal aan huis, of een laadpaal op het werk. In geval van nood is het altijd nog mogelijk om bij een laadstation onderweg te laden.

 Maak de beslissing niet alleen

Acceptatie van het personeel is heel belangrijk, de uitleg waarom zij in een elektrische auto gaan rijden moet dan ook sluitend zijn. Heb je een leasepartner? Wie weet kan je een productdag organiseren, zodat het personeel kan proeven aan de voertuigen. Laat ze een stuk rijden, personeel went eraan en de acceptatie gaat gemakkelijker! Verder kunnen deze professionele partijen een goed advies geven over een elektrische auto afgestemd op jouw behoeften.

Kosten in gebruik

Daarnaast heb je nog de aloude discussie, welk voertuig is nu goedkoper per kilometer. Een benzine-/ dieselauto of een elektrische auto? In het Verenigd Koninkrijk hebben ze de kosten naast elkaar gezet, deze zie je hieronder (omgerekend in euro’s). Het verschil is significant, in gebruik is een elektrisch dus goedkoper. Echter, voor jou de afweging om dit tegenover de aankoopprijs te zetten. Uiteindelijk draai je snel break-even.

Kosten om op te laden bij een publieke laadpaal

Elektriciteits kosten

X Grootte van batterij

=Laadkosten van voertuig

 

€0,65 / uur

 

64 kWh*

 

€41,60

 

Daltarief

 

*Op Hyundai Kona gebaseerd, Actieradius 400 km

 

Verbrandingsmotoren vs Elektrische voertuigen

 

Kosten

: Actieradius

= Kosten per kilometer

CO2 uitstoot Per Kilometer

 

Elektrische auto

 

€41,60

 

400 kilometer

 

€0,10

 

0 Gram

 

Diesel auto*

 

*€7,29

 

79 kilometer

 

€0,09

 

84 Gram

 

 

 

*Kostprijs per Gallon (3,8 liter)

 

*Gebaseerd op een VW T-Roc

 

 

 

 

 

Wil je advies over het gebruik van data binnen Cartracker? Neem dan even contact op of kijk op de website!

Overig nieuws

Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Jazeker! We hebben officieel onze ISO 27001 certificering behaald!
Jazeker! We hebben officieel onze ISO 27001 certificering behaald!
Op gebied van informatiebeveiliging waren wij al vanaf dag één bezig en werkten wij grotendeels volgens de ISO 27001 standaarden. Maar, om aan alle ISO nor...
Lees het hele bericht>
Kabinet worstelt met rekeningrijden
Kabinet worstelt met rekeningrijden
Het Nederlandse kabinet staat voor een uitdagend vraagstuk met betrekking tot de invoering van rekeningrijden. Naar aanleiding van een recent artikel op Au...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close