Nieuws

Hoe duurzaam is jouw wagenpark?

published 16/11/2020

De eerste zes maanden van dit jaar is de wereldwijde CO2-uitstoot met 8,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit heeft uiteraard te maken met de huidige situatie rondom het Coronavirus. Mobiliteit en wegtransport dragen bij met 40% CO2 daling. Dit is een logisch gevolg met betrekking tot het aantal thuiswerkers en vermindering in groot transport.

Veel ondernemingen kijken verder naar Duurzaamheid en CO2 uitstoot. Het is natuurlijk één van de drijfveren achter het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Voor meerdere ondernemers is dit begrip een belangrijke rol gaan spelen. In dit artikel zoomen wij in op duurzaamheid en de CO2 footprint van het wagenpark binnen het bedrijf. De CO2 footprint is een jaarlijkse berekening van de hoeveelheid uitstoot van een organisatie. Hiermee wordt de grootte van de ‘voetafdruk’ bepaald. Zo weet jij de duurzaamheid van een organisatie en in welke facetten er nog verbetering zit.

Mobiliteit en duurzaamheid van jouw wagenpark

De ultieme verduurzaming van het wagenpark is natuurlijk de overstap naar alternatieve brandstoffen, waaronder bijvoorbeeld elektrisch rijden. Verwachting is dat iedereen in de toekomst uitstootvrij rijdt, maar daar zijn wij op dit moment nog niet. Ook is elektrisch rijden niet voor iedereen/ iedere onderneming weggelegd. Naast het feit dat de overstap naar elektrische auto’s met name een investering met zich mee brengt, rijden sommige mensen nu eenmaal meer dan de gemiddelde actieradius van een hedendaagse elektrische auto. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om het voertuig gedurende de dag op te laden. Voordat jouw gehele wagenpark uitstootvrij rijdt, zijn we waarschijnlijk wel eventjes verder. Is er dan geen andere mogelijkheid om met jouw wagenpark jouw CO2 footprint te verminderen? Jazeker! Uiteraard kun je voertuigen afstoten, maar je kunt ook kritisch naar het rijgedrag van het personeel kijken. Hierdoor verbeter je jouw CO2 waarden en hoef je wellicht geen voertuigen af te stoten. Win-win!

Rijgedrag meten van personeel?

Dit is mogelijk met een fleetmanagement systeem als bijvoorbeeld Cartracker. Het systeem is aangesloten op de OBD poort en leest rechtstreeks belangrijke data uit het voertuig. Deze data versturen wij direct naar ons online portaal. Uiteraard gaat het niet alleen om ritregistratie, maar ook om rijgedrag. Rijgedrag is daardoor ook minstens zo belangrijk als rittenregistratie. Zeker als je het wagenpark wilt verduurzamen.

Hoe meten wij het rijgedrag van jouw bestuurders?

Elke rit krijgt een beoordeling van het rijgedrag met een gemiddelde score op;

  1. Agressieve remactie(s)
  2. Snelheidsovertredingen
  3. Hoge bochtsnelheid
  4. Onnodig stationair draaien
  5. Snel accelereren

Bovenstaande parameters zijn dus ook essentieel in het bepalen van de duurzaamheid in het wagenpark van een organisatie. Echter, naast rijgedrag meten wij ook;

  1. CO2 waarden per rit
  2. Rittenregistratie (specifieke ritdata)
  3. Tankgegevens (na koppeling van jouw tankpas)
  4. En uiteraard nog meer!

Bovenstaande data koppelen wij aan ieder voertuig en bestuurder. Hierdoor zie je welk voertuig goed scoort en wie zijn rijgedrag kan verbeteren.

Hoe meet je de duurzaamheid van jouw wagenpark?

Allereerst moet je de vervuilende factor uitsluiten binnen jouw wagenpark. Cartracker beschikt over een uniek rapportagesysteem. Data is eenvoudig te koppelen om een goede analyse te maken over het gehele wagenpark. Exporteer de data naar ieder gewenst bestand en gebruik het voor strategische beslissingen.

Koppel de ritten met de rijgedrag score en de CO2 waarden per rit. Deze data kun je zien per voertuig en per bestuurder. Uiteraard raden wij aan om een langere periode te selecteren, zodat jij genoeg data krijgt te zien. Bekijk de scores per rit of over het totaalaantal gereden kilometers. Hierdoor zie jij wie of welk voertuig de vervuilende factor is binnen jouw wagenpark. Deze data biedt nieuwe kansen tot een strategische beslissing binnen de organisatie.

Jij weet alle data, hoe verder?

Uiteraard kun jij personen aanspreken op het rijgedrag of vervuilende voertuigen snel vervangen. Dit zijn effectieve maatregelen die jij kunt nemen op korte termijn. Echter leert ervaring ons, dat aanspreken op rijgedrag vaak tot een negatieve ervaring leidt onder het personeel.

Een aantal van onze klanten hebben de focus verlegd naar de lange termijn. Het rijgedrag van personeel is namelijk ook positief te beïnvloeden. Een incentive om beter te rijden bleek in de praktijk vaak beter te werken. Start via ons portaal een rijgedrag competitie onder jouw berijders. De deelnemers worden op een leuke manier proactief gecoacht tot beter rijgedrag. Door een rijgedrag competitie te starten kun je op een positieve manier medewerkers motiveren om beter te rijden. Hoe beter er gereden wordt, hoe groter de besparing op brandstofkosten en hoe groter de reductie van CO2. Ook resulteert dit in minder slijtage van banden en remmen en stel je voertuig onderhoud uit.

Een aantal van onze klanten hebben meegewerkt aan een pilot en de resultaten spreken voor zich. Een gemiddelde brandstofbesparing van 15% en 60% minder schadegevallen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is zeker een inzicht om mee te nemen in jouw beslissingen. Goede resultaten betekent automatisch besparing zonder voertuigen af te stoten.

Tot slot

Corona heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Met de juiste data kun je beslissingen nemen op basis van feiten en niet op onderbuik gevoelens. Wil jij de CO2 footprint op jouw wagenpark verlagen, dan maak je op basis van actuele data jouw beslissingen. Zeker in deze Coronacrisis, een tijd van cashflow moeilijkheden. Jij kunt op basis van data de cashflow positief beïnvloeden!

Wil jij weten hoe je onze rapportage tool effectief inzet? Plan hier een demo in of bel met +31 (0)85 208 00 00.

Overig nieuws

Rijgedrag door de ogen van Cartracker
Met Cartracker heb jij niet alleen toegang tot de locatie, rittenregistratie en informatie van jouw voertuig. Wij gaan nog een stapje verder! Onze apparatu...
Lees het hele bericht>
KOERS maakt het verschil met slim Wagenparkbeheer
KOERS is van origine een familiebedrijf dat in 1972 werd opgericht door Harrie en Trudie Koers, met als belangrijkste pijlers degelijkheid en betrouwbaarhe...
Lees het hele bericht>
Klantervaring Burg Installatietechniek
Gestart in 1957 en een echt familiebedrijf gebleven door de jaren heen. Momenteel zit de derde generatie in het bedrijf. Burg Installatietechniek zal dus o...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag