Nieuws

Hoe duurzaam is jouw wagenpark?

Track & Trace | Rijgedrag | Corona | Tankpas | Wagenparkbeheer
published 13/06/2022
Hoe duurzaam is jouw wagenpark?

De eerste zes maanden van 2020 is de wereldwijde CO2-uitstoot met 8,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit heeft uiteraard te maken met de toenmalige situatie rondom het Coronavirus. Mobiliteit en wegtransport dragen bij met 40% CO2 daling. Dit is een logisch gevolg met betrekking tot het aantal thuiswerkers en vermindering in groot transport.

Veel ondernemingen kijken verder naar Duurzaamheid en CO2 uitstoot. Het is natuurlijk één van de drijfveren achter het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Voor meerdere ondernemers is dit begrip een belangrijke rol gaan spelen. In dit artikel zoomen wij in op duurzaamheid en de CO2 footprint van het wagenpark binnen het bedrijf. De CO2 footprint is een jaarlijkse berekening van de hoeveelheid uitstoot van een organisatie. Hiermee wordt de grootte van de ‘voetafdruk’ bepaald. Zo weet jij de duurzaamheid van een organisatie en in welke facetten er nog verbetering zit.

Mobiliteit en duurzaamheid van jouw wagenpark

De ultieme verduurzaming van het wagenpark is natuurlijk de overstap naar alternatieve brandstoffen, waaronder bijvoorbeeld elektrisch rijden. Verwachting is dat iedereen in de toekomst uitstootvrij rijdt, maar daar zijn wij op dit moment nog niet. Ook is elektrisch rijden niet voor iedereen/ iedere onderneming weggelegd. Naast het feit dat de overstap naar elektrische auto’s met name een investering met zich mee brengt, rijden sommige mensen nu eenmaal meer dan de gemiddelde actieradius van een hedendaagse elektrische auto. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om het voertuig gedurende de dag op te laden. Voordat jouw gehele wagenpark uitstootvrij rijdt, zijn we waarschijnlijk wel eventjes verder. Is er dan geen andere mogelijkheid om met jouw wagenpark jouw CO2 footprint te verminderen? Jazeker! Uiteraard kun je voertuigen afstoten, maar je kunt ook kritisch naar het rijgedrag van het personeel kijken. Hierdoor verbeter je jouw CO2 waarden en hoef je wellicht geen voertuigen af te stoten. Win-win!

Rijgedrag meten van personeel? Mogelijk met een rittenregistratie kast

Dit is mogelijk met een Track en Trace systeem als bijvoorbeeld Cartracker. De GPS tracker voor de auto is aangesloten op de OBD poort en leest rechtstreeks belangrijke data uit het voertuig. Deze data versturen wij direct naar ons online rittenregistratie portaal. Uiteraard gaat het niet alleen om ritregistratie, maar ook om rijgedrag. Rijgedrag is daardoor ook minstens zo belangrijk als rittenregistratie. Zeker als je het wagenpark wilt verduurzamen.

Hoe meten wij het rijgedrag van jouw bestuurders?

Elke rit krijgt een beoordeling van het rijgedrag met een gemiddelde score op;

  1. Agressieve remactie(s)
  2. Snelheidsovertredingen
  3. Hoge bochtsnelheid
  4. Onnodig stationair draaien
  5. Snel accelereren

Bovenstaande parameters zijn dus ook essentieel in het bepalen van de duurzaamheid in het wagenpark van een organisatie. Echter, naast rijgedrag meten wij ook;

  1. CO2 waarden per rit
  2. Rittenregistratie (specifieke ritdata)
  3. Tankgegevens (na koppeling van jouw tankpas)
  4. En uiteraard nog meer!

Bovenstaande data koppelen wij aan ieder voertuig en bestuurder. Hierdoor zie je welk voertuig goed scoort en wie zijn rijgedrag kan verbeteren.

Hoe meet je de duurzaamheid van jouw wagenpark?

Allereerst moet je de vervuilende factor uitsluiten binnen jouw wagenpark. Cartracker beschikt over een uniek rapportage systeem. Data is eenvoudig te koppelen om een goede analyse te maken over het gehele wagenpark. Exporteer de data naar ieder gewenst bestand en gebruik het voor strategische beslissingen.

Koppel de ritten met de rijgedrag score en de CO2 waarden per rit. Deze data kun je zien per voertuig en per bestuurder. Uiteraard raden wij aan om een langere periode te selecteren, zodat jij genoeg data krijgt te zien. Bekijk de scores per rit of over het totaal aantal gereden kilometers. Hierdoor zie jij wie of welk voertuig de vervuilende factor is binnen jouw wagenpark. Deze data biedt nieuwe kansen om een strategische beslissing te nemen binnen de organisatie.

Jij weet alle data, hoe verder? Start een rijgedrag competitie!

Uiteraard kun jij personen aanspreken op het rijgedrag of vervuilende voertuigen snel vervangen. Dit zijn effectieve maatregelen die jij kunt nemen op korte termijn. Echter leert ervaring ons, dat aanspreken op rijgedrag vaak tot een negatieve ervaring leidt onder het personeel.

Een aantal van onze klanten hebben de focus verlegd naar de lange termijn. Het rijgedrag van personeel is namelijk ook positief te beïnvloeden. Een incentive om beter te rijden bleek in de praktijk vaak beter te werken. Start via ons portaal een rijgedrag competitie onder jouw berijders. De deelnemers worden op een leuke manier proactief gecoacht tot beter rijgedrag. Door een rijgedrag competitie te starten kun je op een positieve manier medewerkers motiveren om beter te rijden. Hoe beter er gereden wordt, hoe groter de besparing op brandstofkosten en hoe groter de reductie van CO2. Ook resulteert dit in minder slijtage van banden en remmen en stel je voertuig onderhoud uit.

Een aantal van onze klanten hebben meegewerkt aan een pilot en de resultaten spreken voor zich. Een gemiddelde brandstofbesparing van 15% en 60% minder schadegevallen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is zeker een inzicht om mee te nemen in jouw beslissingen. Goede resultaten betekent automatisch besparing zonder voertuigen af te stoten.

De kijk op mobiliteit is veranderd

Corona heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Met de juiste data kun je beslissingen nemen op basis van feiten en niet op onderbuik gevoelens. Wil jij de CO2 footprint op jouw wagenpark verlagen, dan maak je op basis van actuele data jouw beslissingen. Zeker in deze Coronacrisis, een tijd van cashflow moeilijkheden. Jij kunt op basis van data de cashflow positief beïnvloeden!

Wil jij weten hoe je onze rapportage tool effectief inzet? Plan hier een demo in of bel met +31 (0)85 208 00 00.

Overig nieuws

Heb je nog een 2G dongel? De impact van het uitfaseren 2G/3G-netwerk
Heb je nog een 2G dongel? De impact van het uitfaseren 2G/3G-netwerk
Eind volgend jaar wordt het verouderde 2G- en 3G-netwerk in Nederland definitief uitgefaseerd. Heb je al een 4G dongel?...
Lees het hele bericht>
Cartracker is het eerste Fleet Management platfom met een AI assistent
Cartracker is het eerste Fleet Management platfom met een AI assistent
Bij ULU-Cartracker geloven wij in de kracht van verbinding en eenvoud. Elke rit en elke beweging van een voertuig vertelt een verhaal - over veiligheid, ef...
Lees het hele bericht>
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close