Per 1 januari 2023 moeten werkgevers met minimaal 100 werknemers de CO2-uitstoot bijhouden. Dit houdt in dat ze de uitstoot van CO2 tijdens het zakelijk reizen en woon-werkverkeer moeten kunnen tonen. De overheid stimuleert bedrijven hierdoor om de CO2 uitstoot te verminderen. Echter veel deskundigen zijn bang dat dit leidt tot een verhoogde administratieve druk.
De overheid heeft een doelstelling om tot 2030 de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer met 25% te reduceren. Bedrijven met 100 medewerkers of meer moeten dus de uitstoot van CO2 van het personeel registreren. Deze nieuwe regeling zou eigenlijk op 1 januari moeten ingaan, echter door de lange formatie van het kabinet, zullen de plannen in het tweede kwartaal besproken worden.
Het is belangrijk om de CO2 te meten van de bedrijfsactiviteiten, echter zijn er veel vragen over de haalbaarheid van het registreren. Het moet namelijk niet te complex zijn en geen tot weinig administratieve handelingen opleveren. Voor een auto van de zaak is het namelijk tamelijk eenvoudig om CO2 metingen in kaart te brengen door een tool als Cartracker. De administratieve druk is hierdoor niet hoog!
Wanneer je een tankpas koppelt aan het wagenparkbeheer systeem van Cartracker, meten wij automatisch de CO2 uitstoot per voertuig. De tankbeurt wordt geregistreerd, waardoor jij inzicht krijgt in:
Naast bovenstaande gegevens, meten wij de CO2-uitstoot per rit. Doordat wij een algoritme hebben gekoppeld aan het rijgedrag, krijg je een accurate waarde. Wij zijn er van bewust dat rijgedrag direct invloed heeft op de CO2-uitstoot van jouw wagenpark. Hierdoor kun je ook gebruik maken van de rijgedragcompetitie. Jij deelt de bestuurders op in groepen en in competitieverband kun je de resultaten bijhouden. Een kleine prijs doet al wonderen in het rijgedrag en dus de vermindering van jouw CO2-uitstoot in het wagenpark.
Dit is een lastig vraagstuk, waar iedere organisatie die met deze regeling te maken krijgt mee gaat worstelen. Namelijk, hoe krijg je de uitstoot van CO2 van medewerkers zonder auto van de zaak in kaart? Bij bovenstaande vraag kun je direct aanvullende vragen stellen:
Ook wij erkennen dat bovenstaande vragen lastig zijn te beantwoorden voor het bedrijfsleven. Het is technisch namelijk mogelijk om personen in privé-auto’s te volgen, echter moet dit aan de AVG wetgeving voldoen, daarbij heb je toestemming van jouw werknemer nodig.
Cartracker kan eventueel helpen om jouw personeel te overtuigen van een Track en Trace systeem. Het staat namelijk buiten kijf dat je medewerkers niet mag volgen in hun eigen tijd. Dus wat kun jij als argumenten richting jouw personeel gebruiken?
Conclusie
Ook met bovenstaande informatie blijft CO2 uitstoot meten van medewerkers zonder leaseauto een lastig vraagstuk. Het belangrijkste punt blijft de overtuiging van jouw personeel van een track en trace systeem zoals Cartracker, dit is key in het proces om CO2 uitstoot te meten. Na toestemming zijn de mogelijkheden eindeloos en kan jij CO2 uitstoot bijhouden binnen jouw wagenpark!