Nieuws

CO2 uitstoot bijhouden voor het wagenpark?

Cartracker | Track & Trace | Tankpas | Wagenparkbeheer | Duurzaamheid
06/04/2022
CO2 uitstoot bijhouden voor het wagenpark?

Per 1 januari 2023 moeten werkgevers met minimaal 100 werknemers de CO2-uitstoot bijhouden. Dit houdt in dat ze de uitstoot van CO2 tijdens het zakelijk reizen en woon-werkverkeer moeten kunnen tonen. De overheid stimuleert bedrijven hierdoor om de CO2 uitstoot te verminderen. Echter veel deskundigen zijn bang dat dit leidt tot een verhoogde administratieve druk.

Uitstoot CO2 woon-werkverkeer

De overheid heeft een doelstelling om tot 2030 de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer met 25% te reduceren. Bedrijven met 100 medewerkers of meer moeten dus de uitstoot van CO2 van het personeel registreren. Deze nieuwe regeling zou eigenlijk op 1 januari moeten ingaan, echter door de lange formatie van het kabinet, zullen de plannen in het tweede kwartaal besproken worden.

Belang van het meten van CO2 uitstoot

Het is belangrijk om de CO2 te meten van de bedrijfsactiviteiten, echter zijn er veel vragen over de haalbaarheid van het registreren. Het moet namelijk niet te complex zijn en geen tot weinig administratieve handelingen opleveren. Voor een auto van de zaak is het namelijk tamelijk eenvoudig om CO2 metingen in kaart te brengen door een tool als Cartracker. De administratieve druk is hierdoor niet hoog!

Zakelijke tankpassen – CO2 Uitstoot

Wanneer je een tankpas koppelt aan het wagenparkbeheer systeem van Cartracker, meten wij automatisch de CO2 uitstoot per voertuig. De tankbeurt wordt geregistreerd, waardoor jij inzicht krijgt in:

  1. Kosten
  2. Getankte liters
  3. Frequentie van de tankbeurten

Naast bovenstaande gegevens, meten wij de CO2-uitstoot per rit. Doordat wij een algoritme hebben gekoppeld aan het rijgedrag, krijg je een accurate waarde. Wij zijn er van bewust dat rijgedrag direct invloed heeft op de CO2-uitstoot van jouw wagenpark. Hierdoor kun je ook gebruik maken van de rijgedragcompetitie. Jij deelt de bestuurders op in groepen en in competitieverband kun je de resultaten bijhouden. Een kleine prijs doet al wonderen in het rijgedrag en dus de vermindering van jouw CO2-uitstoot in het wagenpark.

CO2-Uitstoot van personen zonder zakelijke auto

Dit is een lastig vraagstuk, waar iedere organisatie die met deze regeling te maken krijgt mee gaat worstelen. Namelijk, hoe krijg je de uitstoot van CO2 van medewerkers zonder auto van de zaak in kaart? Bij bovenstaande vraag kun je direct aanvullende vragen stellen:

  1. Wie gebruikt welk vervoersmiddel om naar het kantoor te komen?
  2. Kun je jouw medewerkers zomaar volgen in privé-auto’s?

Ook wij erkennen dat bovenstaande vragen lastig zijn te beantwoorden voor het bedrijfsleven. Het is technisch namelijk mogelijk om personen in privé-auto’s te volgen, echter moet dit aan de AVG wetgeving voldoen, daarbij heb je toestemming van jouw werknemer nodig.

Overtuig jouw personeel – verminder CO2 uitstoot op een leuke manier!

Cartracker kan eventueel helpen om jouw personeel te overtuigen van een Track en Trace systeem. Het staat namelijk buiten kijf dat je medewerkers niet mag volgen in hun eigen tijd. Dus wat kun jij als argumenten richting jouw personeel gebruiken?

  • Jouw medewerkers kunnen zelf ritten op privé zetten – het bedrijf ziet geen details van de ritten op het moment dat medewerkers de privé ritmodus gebruiken
  • Personeel heeft de mogelijkheid om mee te doen aan een Rijgedragcompetitie – hang je daar een incentive aan, dan gaan medewerkers vanzelf beter en vooral zuiniger rijden! Samen voor een beter milieu
  • Medewerkers krijgen inzicht in de actuele en werkelijke woon-werk kilometers. Zeker nu de wetgeving voor reiskostenvergoeding gewijzigd is
  • Uiteraard krijgt jouw personeel een mooie app met mooie en relevante features, zoals automatisch parkeren, inzicht in locatie voertuig (handig voor diefstal), inzicht in ritten en meer!

Conclusie

Ook met bovenstaande informatie blijft CO2 uitstoot meten van medewerkers zonder leaseauto een lastig vraagstuk. Het belangrijkste punt blijft de overtuiging van jouw personeel van een track en trace systeem zoals Cartracker, dit is key in het proces om CO2 uitstoot te meten. Na toestemming zijn de mogelijkheden eindeloos en kan jij CO2 uitstoot bijhouden binnen jouw wagenpark!

Overig nieuws

Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
De voordelen van onze Dashcam integratie
De voordelen van onze Dashcam integratie
Een dashcam die ook meldingen verstuurt als je geparkeerd staat? Goed nieuws, wij hebben hem!...
Lees het hele bericht>
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close