Nieuws

Betaal jij bijtelling in 2021?

published 22/12/2020

Het einde van het jaar is inzicht. Dit betekent dat duizenden automobilisten voor hetzelfde vraagstuk staan. Blijf ik bijtelling betalen over mijn voertuig of ga ik toch volledig zakelijk rijden? Het feit is dat dit jaar anders is dan anders, het coronavirus gooit namelijk veel roet in het eten van veel organisaties. Strategieën worden gewijzigd en jij als medewerker zit wellicht vaker thuis dan op de weg. Hierdoor gebruik jij jouw voertuig minder en de verwachting is dat dit in 2021 waarschijnlijk niet significant gaat veranderen.

Transitie is gaande

Door het coronavirus zijn in 2020 de gemiddelde zakelijke en privé kilometers met 24% afgenomen. Daarbij doet de overheid nog een duit in het zakje met subsidies in verschillende vormen van vervoer. Elektrisch rijden wordt gepromoot en het werken vanuit huis is het nieuwe normaal. Uiteraard geldt laatste voor kantoorpersoneel. Mobiliteit zal in 2021 nog niet op het oude niveau zijn. Waardoor jij jouw voertuig nog minder gaat gebruiken. Krijg jij geen nieuw voertuig? Scroll dan even verder naar beneden.

Nieuw voertuig

Mag jij in 2021 een nieuw voertuig uitkiezen, dan zul je rekening moeten houden met de volgende ontwikkelingen op de zakelijke markt:

  1. Bijtelling voor benzine- en dieselauto’s blijft hetzelfde, BPM en wegenbelasting moet je hiervoor ook betalen
  2. Bijtelling voor een elektrisch- / waterstofvoertuig is 12% tot cataloguswaarde van 45.000,-
    1. Wanneer je een dergelijk voertuig rijdt, betaal je geen BPM of wegenbelasting in 2021.
  3. Schaf je een elektrische bedrijfswagen aan in 2021? Dan krijg je 5.000,- euro aan subsidie van de overheid

Krijg je een nieuw voertuig in 2021, dan kun je bovenstaande punten zeker meenemen. Bijtelling voor een elektrisch voertuig is dan ook zeer aantrekkelijk ten opzichte van een benzine- of dieselauto. Zeker als je ook geen bijtelling betaalt over de BPM van een voertuig. Lager percentage en als je een bedrijfswagen rijdt, dan krijg je ook nog 5.000,- aan subsidie van de overheid! Dit helpt uiteraard mee aan de transitie naar elektrisch rijden.

Geen nieuw voertuig?

Dan kun jij ervoor kiezen om volledig zakelijk te rijden in 2021. Natuurlijk zitten hier voor- en nadelen aan vast, echter zijn er meer voordelen dan nadelen. De nadelen:

  1. Nog maar 500 privé kilometers in één jaar tijd
  2. Je moet een sluitende rittenregistratie hebben voor de belastingdienst

En één groot voordeel, jij betaalt geen maandelijkse bijtelling meer. Cartracker is een Ritregistratie systeem dat je ontzorgt en automatisch jouw ritten bijhoudt. Jij kunt eenvoudig switchen tussen zakelijke en privé ritten met onze berijdersapp. De administratieve tijd die je kwijt bent aan rittenregistratie is te verwaarlozen, aangezien je met een handmatige ritregistratie minstens tien minuten per dag bezig bent. Als je dit over één jaar berekend, ben je minimaal 44 uur kwijt aan administratie.

Wanneer kan je stoppen met het betalen van bijtelling?

Aan de hand van data kun je hierachter komen! Wanneer jij of jouw werkgever al gebruik maakt van rittenregistratie, Fleet Management of Voertuigvolgsystemen kun jij je gemiddelde gereden kilometers bekijken. Zet je deze tegenover het bijtellingsbedrag, kun je het bedrag per gereden kilometer achterhalen. Uiteraard kun je hier ook nog een berekening maken voor het vervangende voertuig

Bij Cartracker maken wij onderscheid tussen privé en zakelijke kilometers, deze kun je gebruiken in één overzicht. Als je alles goed hebt bijgehouden, zie je direct hoeveel privé kilometers je hebt gemaakt. Maak de berekening en je weet direct hoe dit tegenover jouw portomonee staat. Uiteindelijk moet de bijtelling wel gelijk staan aan het privé gebruik van jouw auto. Tegelijkertijd kun je ook een berekening maken wanneer je de aanschafwaarde van een privé auto terugverdiend. Doe dit aan de hand van realtime data!

Overig nieuws

Let op de bijtellingsboete!
2021, een nieuw jaar vol nieuwe kansen! 2020 was namelijk een jaar dat de Mobiliteit flink is veranderd. Veel voertuigen staan nu stil en hierdoor gaan vee...
Lees het hele bericht>
Vijf punten over Cartracker die jij (misschien) nog niet weet
Cartracker staat onder andere bekend om automatische Rittenregistratie, echter beschikt Cartracker nog over veel meer functionaliteiten. In dit artikel nem...
Lees het hele bericht>
Betaal jij bijtelling in 2021?
Het einde van het jaar is inzicht. Dit betekent dat duizenden automobilisten voor hetzelfde vraagstuk staan. Blijf ik bijtelling betalen over mijn voertuig...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag