Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk met een Blackbox? Hoe werkt een Blackbox precies? Wat is het verschil tussen een Dongel en een Blackbox? Je leest er alles over in dit artikel!
De letterlijke vertaling van Blackbox is, “zwarte doos”. Natuurlijk is een Blackbox veel meer dan alleen een zwarte doos. Een Blackbox is een telematica product die wij aansluiten in een voertuig. Wanneer de Blackbox aangesloten is, ontvangt het apparaat data vanuit het voertuig. Deze data kan jij gebruiken om bijvoorbeeld rittenregistratie bij te houden. Maar met een Blackbox Rittenregistratie bijhouden is niet het enige, jij krijgt talloze mogelijkheden. Zo kun jij onder andere: rijgedrag te analyseren, live jouw auto / bedrijfswagen tracken, bestuurdersidentificatie aan te sluiten, urenregistratie bij te houden, een startonderbreker aan te sluiten, foutcodes uit het voertuig uit te lezen etc. Omdat de Blackbox een hardware product is met meerdere aansluitmogelijkheden, is het ook mogelijk om door middel van I/O (input/output) poorten extra data te vergaren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zwaailichten hierop aan te sluiten. De Blackbox laat dan zien wanneer en waar de zwaailichten aan hebben gestaan. Of je kunt bijvoorbeeld een kraan van een vuilniswagen hierop aansluiten. Dan laat de Blackbox zien waar en wanneer de kraan is gebruikt en voor hoe lang. Perfect voor gemeenten!
De blackbox sluiten wij aan wanneer jij meerdere bestuurders per voertuig hebt rijden. Doordat het mogelijk is om bestuurders identificatie aan te sluiten op de Blackbox, is altijd inzichtelijk wie wanneer heeft gereden. Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Als de bestuurder het contact aanzet, klinkt er een pieptoon. Dit noemen wij de "Buzzer". Deze pieptoon herinnert de bestuurder eraan dat hij/zij zich aanmeldt door middel van de identificatie. Zodra de bestuurder zijn/haar identificatie heeft gescand gaat de pieptoon uit. Het kilometerregistratie systeem weet dan wie de bestuurder is. Zodra de rit voltooid is, zetten wij deze automatisch in de Cartracker. De bijgehouden ritten worden weergegeven evenals de naam van de bestuurder. Heeft u geen wisselende bestuurders maar vaste berijders? Dan zijn er nog steeds genoeg redenen om voor een Blackbox te kiezen. Een Blackbox wordt vaak ook gebruikt wanneer men extra informatie inzichtelijk wil krijgen. Bijvoorbeeld het gebruik van zwaailichten, het uitklappen van steunpoten van bijvoorbeeld een hijskraan of hoogwerker, het openen van portieren van bijvoorbeeld een taxi of het gebruik van een speciaal opgebouwde installatie. Met een Blackbox maak je het inzichtelijk en kun je het gebruik hiervan meten. Zo zorg je ervoor dat je efficiënter om kunt gaan met de voertuigen binnen jouw organisatie.
innenin bevindt zich een printplaat en een simkaart. De printplaat zorgt ervoor dat alle elektronische componenten met elkaar verbonden zijn door een gedrukte bedrading. De simkaart zorgt ervoor dat de data die de Blackbox registreert, wordt verzonden naar een ontvanger. In het geval van Cartracker is het fleetmanagement portaal de ontvanger. De gegevens die jij terugvindt in onze applicatie, zoals een rit bijvoorbeeld, wordt door onze blackbox aan de simkaart verzonden.
Cartracker ontwikkeld zijn eigen hardware. Op deze manier waarborgt Cartracker de kwaliteit en kunnen wij blijven innoveren. De Blackbox van Cartracker is een doorontwikkeld product van hoge kwaliteit. Zo beschikt de Blackbox over meerdere I/O aansluitingen, een gyroscoop en een versterkte GPS antenne. Uiteindelijk om het track en trace systeem te zijn voor jouw voertuig(en). De I/O aansluitingen kan jij overal op aangesluiten, denk aan: zwaailampen, PTO’s, groot licht etc.
Het is ook mogelijk om bestuurders te herkennen met onze Blackbox. Dit houdt in dat de bestuurder zich bij het instappen dient aan te melden met een pasje, druppel, tag of sleutelhanger. Daarnaast kun je een startonderbreker combineren met de bestuurders identificatie module. Zo kan het voertuig alleen gestart worden wanneer de chauffeur zich aanmeldt. De Blackbox weet dan aan de hand van het gescande pasje wie de bestuurder is. Zo heb jij juiste blackbox rittenregistratie.
Het verschil tussen een Blackbox en een GPS Tracker zit hem eigenlijk in de mogelijkheden. Een Blackbox en een Dongel zijn vrijwel hetzelfde. Beide zijn hardware producten die geschikt zijn om aan te sluiten in een voertuig. Beide producten beschikken over een printplaat en een simkaart. Beide producten zijn geschikt om kilometerregistratie bij te houden. Echter zijn de mogelijkheden met een Blackbox vele malen groter. Een Dongel is bijvoorbeeld niet geschikt voor voertuigen die wisselende bestuurders hebben. Het is namelijk niet mogelijk om bestuurders identificatie aan te sluiten op een OBD Tracker. Ook heeft een Dongel geen I/O aansluitingen om extra data te genereren. Kortom de GPS tracker voor jouw auto is een vereenvoudigde soort hardware die geschikt is voor vaste bestuurders. Wil jij Rittenregistratie als ZZP'er? Dan ben je beter af met een dongel. Een Blackbox is een uitgebreidere versie waarmee meer mogelijkheden zijn.
Benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Neem contact met ons op!