Nieuws

Effect van Corona op leasecontracten, wat kan jij doen?

Corona | Wagenparkbeheer
published 03/12/2020
Effect van Corona op leasecontracten, wat kan jij doen?

Elke sector merkt het effect van corona. In de autolease is momenteel een algehele dalende trend bezig. Waar in 2019 nog goede zaken werden gedaan met betrekking tot groei en rendement, is in april 2020 een daling ingezet van 45% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het dieptepunt is inmiddels bereikt, maar het biedt uiteraard uitdagingen voor de wagenparkbeheerder en autoleasebedrijf.

Wellicht ben jij hier mee bezig, of wellicht ben jij al benaderd door jouw leasepartner. Het gegeven is namelijk dat leasebedrijven in deze tijden vaak overgaan tot verlengen van een leasecontract om de instroom van ex-leaseauto’s tegen te gaan. Hierdoor spreiden zij het risico binnen het eigen bedrijf in tijden van crisis. Zij hebben namelijk geen last van ex-leaseauto’s, terwijl de vraag naar nieuwe voertuigen daalt. De cashflow van een dergelijk bedrijf komt hierdoor ook niet direct onder druk te staan, aangezien het langlopende contracten zijn. Op het wagenpark kan ook jij bepaalde instrumenten inzetten om de cashflow toch nog positief te beïnvloeden.

Leaseauto's behouden of niet?

Momenteel weten wij de motieven van een leasebedrijf. Wanneer een crisis begint, kijken leasebedrijven veel naar aflopende contracten. Maar de vraag is uiteindelijk, is het voor een wagenparkbeheerder ook rendabel om voertuigen langer te behouden? Het verlengen van jouw leasecontract gebeurt altijd in overleg met de leasemaatschappij. We weten al dat dit interessant is voor leasemaatschappijen, maar hoezo is dit interessant voor jou als wagenparkbeheerder? Een verlenging van het contract betekent niet direct een lager leasetarief. Soms wilt een leasemaatschappij zelfs het tarief verhogen. Immers zijn de voertuigen ouder, staan vaker in de garage en de restwaarde is lager (tip: plan je onderhoud in!). Is het verlengen van een leasecontract dan alleen interessant voor een leasemaatschappij?

Nee, zeker niet. Een nieuwe auto van de zaak betekent een nieuw model met vaak een prijsverhoging, de kans is dus groot dat jij duurder uit bent. Daarnaast betaal je vaak tegen het einde van het contract jouw eigen risico en andere ‘niet te claimen’ kosten. Dat kost je dus per direct geld. En wellicht zit het voertuig bomvol opties, accessoires of inrichting. Deze extra’s zijn vaak verwerkt in het leasetarief of moet je zelf financieren. Dit is gelijk een goed argument tijdens de onderhandeling met betrekking tot een eventuele verlenging. Bij verlenging van een contract hoef je deze accessoires niet meer mee te leasen. Hierdoor kan in theorie jouw maandbedrag verlaagd worden.

Bij ieder leasecontract spreek je vooraf jouw maximale jaarkilometrage af. Met het Cartracker Track en Trace systeem heb jij continu inzicht hoeveel kilometers jouw medewerkers nu echt rijden. Stel eenvoudig per voertuig in wat de toegestane jaarkilometrage is. Jij ontvangt hier notificaties van. Wij vertellen jou wanneer een voertuig zijn limiet dreigt te bereiken. Om te bepalen van welk voertuig jij het leasecontract wilt verlengen, is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe de gereden kilometers zich verhouden tot de contractuele kilometers. Binnen Cartracker heb jij met één klik de juiste rapportage voor je. Jij ziet precies welk voertuig al over de kilometers heen is en welk voertuig wellicht nog ruimte heeft in het contract. Dat is relevant, want voertuigen waar je nog kilometers over hebt zijn eenvoudiger te verlengen. Met minder gereden kilometers kun je zelfs een korting afdingen bij de leasemaatschappij. Immers heb jij de kosten al ‘vooruit’ betaald.

Wat is de gemiddelde kilometrage van jouw medewerkers?

Bekijk met Cartracker Fleetmanagement eenvoudig de gemiddelde gereden kilometer per medewerker in de afgelopen periode. Door de verschillende lockdowns, zijn de gereden kilometers wellicht lager dan gemiddeld. Het vooruitzicht is dat veel medewerkers volgend jaar ook nog vaak vanuit huis werken. Wellicht ontdek jij hier wat ruimte in en durf je leasecontracten te verlengen op basis van een lagere jaarkilometrage. In hetzelfde Cartracker rapport zie je overigens ook de verschillen per persoon. Het kan zo zijn dat Jan wellicht minder rijdt dan Piet, om welke reden dan ook. De auto van Piet zit bijna tegen de maximake kilometrage aan, terwijl Jan nog veel ruimte in zijn contract heeft. De oplossing; wisselen van auto! Op deze manier kun je zonder onnodige kosten nog even doorrijden en voorkom jij vervelende nacalculaties. Meer kilometers zijn immers duurder dan de verrekening van minder gereden kilometers.

Wees goed voorbereid op dergelijke gesprekken met de leasemaatschappij. Krijg alles in één overzicht en creëer een goede onderhandelingspositie voor jezelf. Combineer dit overzicht met een afschrijvingsberekening van het voertuig. Kortom jij hebt in korte tijd kennis over jouw wagenpark. Jij bent voorbereid op het moment dat jouw leasepartner belt, of je draait het spelletje zelfs om. Neem contact op met jouw leasemaatschappij en geef aan welke contracten jij wilt verlengen. Jij creëert een goede onderhandelingspositie voor jezelf en met parate kennis van zaken en voorkom jij onnodige kosten. Zo bespaar jij (nog) meer op jouw wagenpark!

Laat het systeem voor jou werken en zorg voor genoeg kennis. Weten hoe je dit analyseert en wilt jij zien welke inzichten jij uit ons systeem kan halen? Klik hier om een demo in te plannen of bel met +31(0) 85 208 00 00.

Overig nieuws

Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Regel het eenvoudig nu nog : CO2 wetgeving: Registratie verplichting vanaf 1 juli 2024
Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om CO2 uitstootgegevens nauwkeurig bij te houden en te rapporteren. Ook de medewerkers die van het OV gebruik...
Lees het hele bericht>
De voordelen van onze Dashcam integratie
De voordelen van onze Dashcam integratie
Een dashcam die ook meldingen verstuurt als je geparkeerd staat? Goed nieuws, wij hebben hem!...
Lees het hele bericht>
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Nieuw: Inzicht in CO2-uitstoot op elke rit / periode
Cartracker introduceert een innovatieve en belangrijke functie op ons platform waarmee gebruikers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Me...
Lees het hele bericht>
Stel een vraag
Close