Chat with us, powered by LiveChat

Nieuws

Alles over onze Dongel

Published 13/07/2020

Wat zijn de mogelijkheden met een Dongel? Hoe werkt een Dongel precies? Wat zijn de voordelen van een Dongel ten opzichte van een Blackbox? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is een Dongel?
Een Dongel is een telematica product welke aangesloten kan worden in een voertuig. Een Dongel is een kleine stekker die is voorzien van een OBD aansluiting. Deze aansluiting past direct op de OBD-poort in het voertuig. Alle benzine voertuigen vanaf 2001 en alle diesel voertuigen vanaf 2004 zijn uitgerust met een OBD-poort. De OBD-poort is een aansluiting waar allerlei data vanuit het voertuig naartoe gaat. Via deze aansluiting kan een autobedrijf of een werkplaats bijvoorbeeld storingen uitlezen. Door de Dongel van Cartracker aan te sluiten op de OBD-poort zijn er eindeloze mogelijkheden. Zo is het mogelijk om onder andere: rijgedrag te analyseren, live GPS locatie te volgen, urenregistratie bij te houden, foutcodes uit het voertuig uit te lezen en de rittenregistratie bij te houden.

Waarom een Dongel?
Een Dongel wordt gebruikt wanneer er sprake is van vaste bestuurders per voertuig. Het voordeel van een Dongel is dat deze plug-and-play te gebruiken is. Je kunt de Dongel zeer gemakkelijk zelf aansluiten in het voertuig. Je kunt het aansluiten van een Dongel het beste vergelijken met het aansluiten van een USB-stick in een computer. Het is een kwestie van inpluggen en klaar. Bovendien kan de Dongel maar op één manier ingeplugd worden. Een kind kan de was doen!

Een Dongel biedt dus flexibiliteit. Indien voertuigen worden vervangen voor nieuwe voertuigen kun je simpelweg de Dongel uit het voertuig verwijderen en in het nieuwe voertuig aansluiten. Naast het gemak van deze plug-and-play oplossing bespaar je ook inbouwkosten. In tegenstelling tot een Blackbox hoeft de Dongel niet ingebouwd te worden.

Wat zit er in een Dongel?
Binnenin bevindt zich een printplaat en een simkaart. De printplaat zorgt ervoor dat alle elektronische componenten met elkaar verbonden zijn door middel van een gedrukte bedrading. De simkaart zorgt ervoor dat de data die de Dongel registreert, wordt verzonden naar een ontvanger. In het geval van Cartracker is onze applicatie de ontvanger. De gegevens die je terugvindt in de applicatie, zoals bijvoorbeeld een gemaakte rit, worden tot stand gebracht door de data die de Dongel via de simkaart verzendt. Cartracker ontwikkelt haar eigen hardware. Op deze manier kan Cartracker haar kwaliteit waarborgen en kunnen productspecificaties verbeterd worden indien nodig. De Dongel van Cartracker is een doorontwikkeld product van hoge kwaliteit. Zo beschikt de Dongel over een gyroscoop en een versterkte GPS antenne. Door middel van de gyroscoop kunnen we alle bewegingen van het voertuig meten. Onder andere op basis van de data van deze gyroscoop kunnen we het rijgedrag analyseren. De gyroscoop meet hoe hard er wordt geremd, geaccelereerd en hoe scherp bochten worden gemaakt.

Functionaliteiten van een Dongel
Zowel de Dongel als de Blackbox worden beide gekoppeld aan het fleetmanagement platform van Cartracker. Met dit platform kun je:

  • 24/7 zien wat de live locatie van een voertuig is
  • Voertuiggegevens inzien zoals APK vervaldatum, kilometerstand, accuspanning en foutcodes
  • Inzicht krijgen in gereden ritten (zakelijk, privé & woon-werk)
  • Rapportages maken
  • Urenregistratie bijhouden
  • Inzicht krijgen in rijgedrag (per rit, per bestuurder)
  • Inzicht krijgen in tankgedrag
  • En nog veel meer!

 

Wat is het verschil tussen een Dongel en een Blackbox?
Het verschil tussen een Dongel en een Blackbox zit hem eigenlijk in de mogelijkheden. Een Dongel en een Blackbox zijn vrijwel hetzelfde. Beide zijn hardware producten die geschikt zijn om aan te sluiten in een voertuig. Beide producten beschikken over een printplaat en een simkaart. Beide producten zijn geschikt om rittenregistratie bij te houden. Echter is een Dongel vele malen flexibeler dan een Blackbox. Een Dongel kan gemakkelijk aangesloten worden op de OBD-poort in het voertuig. De Dongel is hierdoor plug-and-play te gebruiken en dus gemakkelijk te wisselen. Dit brengt ook financiële voordelen met zich mee. De Dongel is een goedkopere oplossing dan de Blackbox en de Dongel behoeft niet ingebouwd te worden waardoor je inbouwkosten bespaard.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Neem contact met ons op!

Overig nieuws

De voordelen van onze Dashcam integratie

Een dashcam die meldingen verstuurt zodat jij alleen beelden hoeft te kijken die relevant zijn? Goed nieuws, wij hebben hem!

...
Lees het hele bericht>
Alles over onze Dongel

Wat zijn de mogelijkheden met een Dongel? Hoe werkt een Dongel precies? Wat zijn de voordelen van een Dongel ten opzichte van een Blackbox? Je l...

Lees het hele bericht>
Verleng de levensduur van voertuigen met tijdig onderhoud en diagnose

Hoewel het verlengen van de onderhoudsinterval een goed idee lijkt om kosten te besparen, kan dit ook kostbare gevolgen hebben. Het overslaan va...

Lees het hele bericht>
Stel een vraag