Zo kun jij besparen op jouw parkeerkosten!

Publish date: 28/05/2018

Amsterdam heeft de hoogste parkeertarieven van Europa

Breng jij wel eens een bezoekje aan de Amsterdamse binnenstad? Dan zal je misschien geschrokken zijn van de plannen van het gemeentebestuur: de nieuwe coalitie wil de parkeertarieven in het centrum verhogen tot €7,50 per uur. Dat is een verhoging van maar liefst 50%! Hiermee heeft Amsterdam de koppositie overgenomen wat betreft duurste parkeerhoofdstad van Europa, welke tot nu toe in handen was van Londen (met €5,49 per uur).

 

Minder verkeer in de binnensteden

Naast de verhoging van de tarieven, heeft het gemeentebestuur nog andere plannen om de hoofdstad naar eigen zeggen “autoluw” te maken. Zo zal het aantal parkeerplaatsen in het centrum teruggedrongen worden van 10.000 naar 7.000. Met name langs de grachten zal geprobeerd worden om de straat parkeervrij te maken.

Maar niet alleen in Amsterdam liggen zulke plannen, ook andere gemeenten in Nederland pakken het autoprobleem in de binnenstad aan. En bij de meerderheid liggen de plannen in lijn met die van Amsterdam, namelijk door middel van verhoging van de parkeertarieven. Zo betaal je in Utrecht inmiddels al €4,63, in Haarlem €4,25 en Rotterdam €4 per uur. Op die manier doen gemeentes een poging tot verduurzaming en een lagere milieubelasting op de binnenstad.

 

Hoe vind je goedkopere parkeerplaatsen?

Hoewel Amsterdam wel met kop en schouders boven andere steden uitsteekt, is parkeren door heel Nederland dus een duur grapje geworden. Ten minste, als je in het centrum parkeert. In veel gevallen liggen buiten de binnenstad grotere parkeergelegenheden, waar je voor een aanzienlijk lagere prijs jouw auto kwijt kunt. Zo bestaan er in Amsterdam gebieden waar je voor maar €0,10 per uur kunt parkeren, waarvandaan je gemakkelijk met de tram of metro naar het centrum kunt reizen. Maar ook op loopafstand van het centrum kan een stukje doorrijden je al snel €3 per uur schelen!

Met al die verschillende tarieven, kunnen wij ons voorstellen dat je het overzicht een beetje verliest. Hoe kom je er nu achter waar je in de buurt het goedkoopst kunt parkeren? ULU heeft hier een handige functie voor: Wanneer je naar een locatie navigeert, laat de app jou de prijzen van de parkeerzones in de omgeving zien. Zo kan het zijn dat je op plaats van bestemming €3 per uur betaalt, maar dat er in de buurt een parkeerzone van €2 is, op maar 10 minuten loopafstand. Zo krijg je overzicht van de tarieven in de omgeving en kun je zelf bepalen of je het de moeite waard vindt om een klein stukje te lopen!

Extra bonus: je krijgt gelijk een beetje extra lichaamsbeweging. Altijd mooi meegenomen!