Zakelijke of privé-kilometers: zoek het verschil!

Door: Roy Tosseram | 04.12.2017


Stel: je hebt een auto van de zaak. Je rijdt hiermee voor je werk, maar gebruikt hem ook af en toe privé. Rijd je meer dan 500 kilometer privé, dan krijg je te maken met de Belastingdienst in de vorm van fiscale bijtelling. Maar wat is nu precies het verschil tussen een zakelijke en een privé-rit? Wij merken dat daarover nog veel misverstanden bestaan. Daarom de feiten op een rijtje.

Zakelijk of privé? Het principe lijkt simpel: zakelijke kilometers zijn kilometers die je rijdt voor je bedrijf. Neem een bezoek aan een klant, een leverancier of een rit naar een gesprek met een toekomstige medewerker. Allemaal logische, zakelijke ritten. Ook het woon-werkverkeer valt onder zakelijk. Je gaat immers naar je werk. En besluit je tussen de middag thuis te gaan lunchen, dan is er nog geen sprake van privégebruik. Hetzelfde geldt voor ritten die je maakt voor een studie, uitsluitend in het belang van je werkgever.

‘Omrijkilometers’

Alle andere kilometers die je maakt, worden door de fiscus aangemerkt als privé-kilometers. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de (tand)arts of het wegbrengen van de kinderen naar school. In dit geval worden deze kilometers gezien als ‘omrijkilometers’. En dus voor privégebruik.

‘Gecombineerde rit’

Maar er zijn ook nuances. Bepaalde ritten hebben namelijk zowel een zakelijk- als een privékarakter. In dat geval spreken we van een ‘gecombineerde rit’. Neem bijvoorbeeld een werkbezoek in het buitenland, waar met het gezin een paar dagen vakantie aan wordt vastknoopt. Of een situatie waarbij eerst de kinderen naar school worden gebracht en vervolgens wordt doorgereden naar het werk. De Belastingdienst merkt dan de omgereden kilometers aan als privékilometers.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een gecombineerde rit: je brengt je dochter naar school (2 kilometer) en rijdt direct door naar kantoor (7 kilometer). Je dochter gaat ’s middags naar turnen en wordt thuisgebracht. Je werk zit erop, en je rijdt rechtstreeks naar huis (8 kilometer). In dit geval ziet de Belastingdienst 1 kilometer als privégebruik. Waarom? De afstand van huis naar werk is 8 kilometer, en je rijdt er ‘s ochtends in totaal 9 waarbij je ook je kind naar school hebt gebracht. Vandaar dat de fiscus die ene kilometer ziet als privé. Neem dit niet te licht, want diezelfde Belastingdienst voert hierop strenge controles uit en kan het gebruik van de bedrijfsauto tot wel 5 jaar terug opvragen.

Een oplossing

Voor het scheiden van zakelijke – en privé-ritten hebben wij een eenvoudige oplossing. Onze automatische ritregistratiesystemen ondervangen namelijk elk misverstand daarover en scheiden elke zakelijke kilometer automatisch van een privé-rit. Bovendien bewaren we alle relevante data 7 jaar, zodat altijd aan de opvraag-eis van de Belastingdienst kan worden voldaan. Zakelijk en privé moet je immers gescheiden houden..

Ik help u graag verder op weg met het beheer van uw wagenpark.

roy

Accountmanager Cartracker

Bel naar 088 – 3326 701 of stuur een e-mail naar roy@cartracker.nl

Contact met u opnemen

Vul hieronder uw gegevens in, dan nemen wij op werkdagen
binnen 24 uur contact met u op.

Contact