Wat zijn jouw ergernissen op straat?

Publish date: 13/06/2018

Waar erger jij je het meeste aan op straat? Mensen die te hard rijden? Hondenpoep die niet opgeruimd wordt? Of te weinig parkeerplekken misschien? Wij in ieder geval wel! Mocht jij je hier ook in herkennen, dan ben je niet de enige: Uit de halfjaarlijkse Veiligheidsmonitor blijken dit de top 3 ergernissen in de woonwijk te zijn.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet twee keer per jaar onderzoek onder ruim 15 duizend Nederlanders naar buurtoverlast. Opvallend is dat het bij twee van de drie grootste ergernissen om verkeersoverlast gaat! Meer dan een kwart (27%) van de mensen vindt te hard rijden een groot probleem wat als eerste moet worden aangepakt en 15% vindt dat het oplossen van parkeerproblemen de hoogste prioriteit moet hebben. Daarnaast noemt ook nog 6% van de mensen agressief rijgedrag als grootste probleem in hun woonwijk.

Opvallend, maar niet heel verrassend, is dat parkeerproblemen vooral in stedelijk gebied wordt genoemd. Zo zegt in de gemeente Leeuwarden maar de helft van de bewoners (52%) dat parkeerproblemen wel eens voorkomen of dat ze hier veel overlast van ervaren, terwijl dit in Amsterdam driekwart (77%) en in Den Haag maar liefst 90% is! Hard rijden is daarentegen een probleem dat door heel Nederland een irritatie lijkt te zijn.

 

Overheid en gemeente

In dit onderzoek werd door het CBS specifiek gevraagd naar problemen die de overheid/gemeente moest oplossen. Wat betreft hondenpoep lijkt dit te lukken: In 2012 zei nog 90% van de mensen hier wel eens tegenaan te lopen of veel overlast van te ervaren, wat was gedaald naar 83% in 2017. Maar de verkeersoverlast-cijfers zijn helaas stabiel gebleven over de afgelopen 5 jaar.

Natuurlijk doen de gemeenten en overheid hun best om deze problemen aan te pakken. Zo wordt in veel binnensteden het parkeertarief steeds verder opgeschroefd om parkeren te ontmoedigen en bestuurders buiten de stad hun auto neer te laten zetten. Maar zijn deze maatregelen van de overheid dan niet genoeg? Of is het misschien wel een hele verkeerde aanpak?

 

Oplossing?

ULU biedt andere oplossingen die de irritaties tegen kunnen gaan! Aangezien al het rijgedrag wordt geregistreerd, kunnen wij precies meten hoe hard iemand heeft gereden en waar. Hiermee wordt een rijscore berekend, waardoor mensen met hun neus op de feiten worden gedrukt. Grote kans dat te hard rijden een gewoonte is, of dat mensen zich er helemaal niet van bewust zijn. Maar na een slechte score zal iemand wel twee keer nadenken voordat hij/zij met 80 km per uur door een woonwijk scheurt!

Maar ook parkeren maken wij een stuk makkelijker. Want de tarieven omhoog gooien is prima, maar als je als bestuurder niet weet waar je nog meer kunt parkeren of, nog belangrijker, waar je goedkoper kunt parkeren, schiet je nog niet veel op. In dat geval zullen de meesten hun auto alsnog in de drukke gebieden neerzetten!  ULU heeft hier een handige functie voor: Wanneer je naar een locatie navigeert, laat de app jou de prijzen van de parkeerzones in de omgeving zien + de afstand naar je eindbestemming. De tijd die het je extra kost om naar je plaats van bestemming te lopen wordt uitgerekend, waardoor je alsnog op tijd bij je afspraak bent. Zo krijg je overzicht van de tarieven in de omgeving en kun je zelf bepalen of je het de moeite waard vindt om een klein stukje te lopen!

Meer ULU’ers, minder ergernissen in de buurt? Wij doen elke dag opnieuw ons best om jou te helpen en verkeersproblemen op een leuke manier aan te pakken! Tegen de hondenpoep op straat hebben wij alleen tot nu toe nog geen oplossing gevonden 😉