Mobility Matters 2017: Trends op mobiliteitsgebied

Door: Rick van Wetten | 18.04.2017

Vorige week dinsdag vond het mobiliteitssymposium ‘Mobility Matters’ plaats in Rotterdam. Verschillende gastsprekers waren aanwezig om inspirerende lezingen te geven met betrekking tot het hoofdonderwerp van de dag: ‘Stadsmobiliteit van de toekomst’. Decos Cartracker was aanwezig op het congres, om de verschillende trends op mobiliteitsgebied te achterhalen.

Trends op mobiliteitsgebied - Mobility Matters 2017

Mobiliteitsprobleem voor gemeenten

Gemeenten zijn sterk op zoek naar een oplossing voor auto’s in de steden. Parkeerplekken kosten bijvoorbeeld enorm veel ruimte. Ook speelt luchtvervuiling steeds een grotere rol. Door files en drukte in het verkeer komen auto’s in de stad amper vooruit. Hierdoor verspillen de wagens maar liefst 86% van de uitstoot zonder te rijden! Verder staat 92% van de auto’s in de stad stil.

Oplossingen worden door 8 80 Cities-founder Gil Penalosa gezocht in een goede infrastructuur gericht op voetgangers en fietsers. Gemeente Rotterdam gaf zelf aan ongewenste vervuilende auto’s in de binnenstad te willen gaan weren in de komende jaren, en zo de fiets populairder te maken. Gemeenten zijn vooral op zoek naar oplossingen waarin de mens centraal staat. Op termijn komt zelfs de zelfrijdende elektrische deelauto als oplossing naar voren.

De opkomst van de deelauto

Stel u even voor: Na een warme douche en een kort ontbijt is het alweer tijd om naar werk te gaan. Met een druk op de smartphone komt er een zelfrijdende auto bij u voorrijden. Deze elektrische auto is helemaal volgeladen op een boerderij met windmolens een paar kilometer verderop. Onderweg in de auto checkt u alvast even de e-mailbox. Eenmaal aangekomen op werk stapt u uit, waarna de auto uit zichzelf wegrijdt om vervolgens weer iemand anders op te halen.

zelfrijdende deelauto

Op het mobiliteitssymposium Mobility Matters in Rotterdam werd de bovenstaande situatie uitvoerig geschetst. Toen daarna de vraag werd gesteld hoeveel mensen het idee van een deelauto in plaats van een eigen auto omarmden, staken echter maar weinig mensen hun hand op. De bovenstaande situatie lijkt daarom een idee voor de langere termijn, maar is dat ook echt zo?

Uitdagingen voor de zelfrijdende auto

Volgens Bart Stoffels, Associate bij Except Integrated Sustainability, is de zelfrijdende auto al in staat de weg op te gaan. Echter zijn er nog een aantal uitdagingen die ervoor zorgen dat de zojuist geschetste situatie nog geen werkelijkheid wordt op de korte termijn:

  • De integratie van de zelfrijdende auto met de huidige regionale vervoerssystemen (moet er bijvoorbeeld een aparte rijbaan komen?)
  • Het kunnen garanderen van verkeersveiligheid
  • ICT-veiligheid en privacy waarborgen

Zelfrijdend & Elektrisch: Een gouden duo!

Het mag dan nog even duren, maar toch ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de zelfrijdende auto op elektriciteit. Geen oneindige zoektocht naar parkeerplekken, minder ongelukken, voor iedereen toegankelijk en een schonere leefomgeving tot gevolg; Dit zijn slechts een paar voordelen van autodelen die door mobiliteitsexperts worden benadrukt. Zij zien ook veel zitten in een auto die steeds meer data genereert: De ‘Connected Car’.

Vorige week bracht KPMG Nederland nog een rapport uit waarin naar voren kwam dat de Connected Car te zwaar wordt onderschat door het bedrijfsleven. Volgens het KPMG wordt data uit auto’s steeds belangrijker. ‘’Het belang van data-analyses neemt fors toe”, zegt Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider automotive.

‘’Data matters’’

Gebruikt u al data voor het analyseren van processen in de mobiliteit? Cartracker genereert momenteel al veel data voor honderden wagenparken, om wagenparkbeheer zo efficiënt mogelijk te maken. Wilt u meer weten hierover? Wij vertellen het u graag!

Data Cartracker

Login op de demo

Ik help u graag verder op weg met het beheer van uw wagenpark.

roy

Accountmanager Cartracker

Bel naar 088 – 3326 701 of stuur een e-mail naar roy@cartracker.nl

Contact met u opnemen

Vul hieronder uw gegevens in, dan nemen wij op werkdagen
binnen 24 uur contact met u op.

Contact