EFFICIËNT WAGENPARKBEHEER BIJ GEMEENTE ZAANSTAD

Door: Roy Tosseram | 20.02.2017

Zeven personenauto’s, een veegmachine en een boot wegbezuinigen zónder ze te missen; het leverde de Gemeente Zaanstad een directe besparing op van meer dan 100.000 euro. Bovendien ging de efficiëntie van de overgebleven 163 voertuigen omhoog én steeg de productiviteit van de 160 medewerkers. Met behulp van de Cartracker-tool realiseerde wagenparkbeheerder Hans Schol een enorme besparing – en dat al binnen één jaar.

“Binnen een jaar konden we acht voertuigen en een boot uit het wagenpark halen, alleen maar door de inzet te optimaliseren. Rapportages van productieve uren maakten duidelijk dat te veel auto’s te vaak stilstonden. Weghalen van de betreffende voertuigen leverde direct resultaat op. We hebben bijvoorbeeld een veegmachine stilgezet. Dat scheelde op jaarbasis 55.000 euro aan aanschaf en onderhoud. De wagens die we hebben weggedaan, hebben we nog geen dag gemist. Puur op efficiëntie heeft Cartracker direct winst opgeleverd!”

Zonder problemen bezuinigen

De wagenparkbeheerder nam de inzet van de personenauto’s met Cartracker verder onder de loep. Daaruit bleek dat een aanzienlijk deel niet optimaal werd gebruikt. De auto’s zijn nu herverdeeld. Niet iedereen heeft meer een eigen wagen. De voertuigen worden nu per locatie beschikbaar gesteld. “We moeten nu echt bezuinigen”, licht Hans Schol zijn stappen toe. “Daar is Cartracker een uitstekend instrument voor. De rapportages geven perfect inzicht in de efficiëntie van ons wagenpark én onze medewerkers.”

“Cartracker is een uitstekend instrument
om op het wagenpark te bezuinigen”
Hans Schol, Wagenparkbeheer Gemeente Zaanstad

“We sturen scherp op productieve uren, maar we bezuinigen liever op twee voertuigen dan op een medewerker. Doordat de chauffeurs nu efficiënter werken, hoeven we minder van die dure veegmachine in te zetten. Om de denkwijze van de medewerkers te veranderen, krijgen zij de Cartracker-rapportages ook te zien. We bespreken bijvoorbeeld samen dat ze niet eerst gaan tanken en daarna koffiedrinken, maar dat gewoon combineren. Zo gemakkelijk kan het zijn! Maar je moet het eerst inzichtelijk hebben, pas dan kan je de mensen er bewust van maken.”

Fors besparen op brandstof

Momenteel wordt Decos Cartracker gekoppeld met Travelcard, zodat het brandstofverbruik ook inzichtelijk wordt. Schol gaat ervan uit dat dit wederom een forse besparing op zal leveren. Verder wil hij de gebruikelijke routes optimaliseren. Én aan de slag gaan met het cijfer voor rijgedrag, om daarmee chauffeurs te sturen op een bewuste rijstijl.
“Brandstof is onze grootste kostenpost. Een besparing van 5% levert maar liefst 35.000 euro op. Daarmee verwacht ik de volgende grote slag te slaan. Iedereen begrijpt dat we moeten besparen. Als je dat goed uitlegt aan de medewerkers, werken zij daar graag aan mee. We zijn altijd heel open. Als mensen vragen hebben, laat ik hen de live kaart of het ritrapport zien en bespreken we samen de verbeterpunten. Op een positieve manier uiteraard, dan verandert het gedrag echt!”

Data inzichtelijk krijgen met Cartracker

In mei 2012 was 95% van de voertuigen van de Dienst Stadsuitvoering bij de Gemeente Zaanstad voorzien van Cartracker, onder meer ten behoeve van een sluitende fiscale kilometerregistratie. Wagenparkbeheerder Hans Schol: “Cartracker ververst de positie van de voertuigen elke vijf seconden. Die registratie is zó nauwkeurig, dat vond ik bij geen enkele andere leverancier. Naast de ritregistratie voor de Belastingdienst is de urenregistratie heel belangrijk voor ons. Daarmee verhogen wij de efficiëntie van het wagenpark. Cartracker helpt ons de data inzichtelijk te krijgen en daar actief naar te handelen.”

Moniek Hop, manager Decos Cartracker: “Wij leveren de data in heldere rapportages. Niet alleen met onze standaard verslagen, maar ook door geavanceerde managementrapporten samen te stellen. De klant kan hier vervolgens actie op ondernemen. Het is geweldig om te zien welke resultaten de Gemeente Zaanstad binnen zo’n korte tijd heeft behaald!”

www.zaanstad.nl

Ik help u graag verder op weg met het beheer van uw wagenpark.

roy

Accountmanager Cartracker

Bel naar 088 – 3326 701 of stuur een e-mail naar roy@cartracker.nl

Contact met u opnemen

Vul hieronder uw gegevens in, dan nemen wij op werkdagen
binnen 24 uur contact met u op.

Contact